Sübye Nedir? Tadı, Tuzu Nasıldır?

blank

Sübye Nedir?

Sübye, kafadan bacaklılar sınıfına dahil olan bir deniz canlısı olarak bilinir. Kalamar türüne benzerliğiyle de öne çıkan sübye, oldukça lezzetli etiyle yenilebilir deniz mahsülleri arasında oldukça rağbet görür. Ağız bölgesinden 9 farklı bacağı bulunan ve kendine has biyolojisiyle diğer deniz canlılarından ayrılan sübyenin Türkiye sularında yaşayan yaklaşık dokuz farklı türü bulunmaktadır. Boyutları 20 ila 60 santimetre arasında değişen farklı türleri mevcuttur. Tür olarak ılıman ve sıcak sularda yaşayan sübye aynı zamanda yırtıcı bir deniz hayvanı olarak da öne çıkar. Balık, karides, yengeç gibi yumuşakça türüne mensup deniz canlılarıyla beslenen sübyenin deniz ekosisteminde biyolojik olarak önemli bir konuma sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Sübye Biyolojisi Hakkında

Kafadan bacaklılar türüne mensup olan sübyeyi bir deniz canlısı olarak ilginç kılan birçok özellik bulunmaktadır. Bunlardan ilki göz simetrisi ve yapılarıdır. Kafalarının iki yanında bulunan gözleriyle 360 derecelik bir alanı gözlemleme şansına sahiptirler. Sübyeler aynı zamanda gözlerinde takriben 70 milyon görme hücresi barındırırlar. Bu hücrelerin tamamı sayesinde deniz altına çok net bir şekilde görme yetilerine sahiptirler. Görme konusundaki yetenekleri sayesinde de deniz ekosisteminde üst bir konuma yükselmişlerdir. Balık, istiridye gibi birçok denizcil hayvanı kolay bir şekilde gözlemleyip takip ederek avlayabilme olanağına sahiptirler.

Sübye Türleri

Sübye türleri arasında en çok dikkat çekeni on ayaklı sübyelerdirler. On ayaklı sübyeler, kontrol yetisi çok fazla ve işlevsel olarak kullanılabilen 8 kolun haricinde gereğinde içe doğru çekilebilen 2 kolla toplam 10 kola sahip olan bir türdür. Bu türü diğer sübye türlerinden ayıran temel özellik, 8 adet ana kolu ve 2 adet yancı kolu çok yetkin bir şekilde kontrol edebiliyor olmalarıdır.

Bir diğer sübye türü ise dikenli sübyedir. Türkiye’nin Ege Denizi açıklarında yaşayan dikenli sübyeler diğer sübye türlerine göre daha küçük bir yapıya sahiptirler. 10 ila 12 santimetrelik manto uzunluklarıyla dikenli sübyeler oldukça ufak deniz hayvanlarıdır.

Narin sübye ise manto uzunluğu 12 ila 15 santimetre arasında değişen bir sübye türüdür. Bulunduğu ortama göre vücut rengini değiştirebilen bu sübye türü özellikle etinin lezzetli olmasıyla öne çıkar.