Neyin Ne Olduğunu Öğreneceğiniz Tek Adres

Spiral nedir?

spiral, spiral nedir, spiral kullanımı

Spiraller ilaçlı ve ilaçsız olmak üzere ikiye ayrılıyor, peki spiral nedir? nasıl takılır? Spiralin yan etkileri nelerdir? Modern tıp teknolojisinin en sonuç alır doğum kontrol yöntemlerinden birisidir. İşte kadınların sıklıkla sorduğu merak edilen o soruların cevabı…

Basit ve etkili bir yöntem olan spiral, özellikle uzun süreli durumlarda da etkili olduğu için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Fakat bu uygulama özelinde yanlış söylentiler ve bilgiler yer almaktadır.

SPİRAL NEDİR?

Detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse Spiral; yumurtaların rahim içerisinde yerleşmesi ve sperm ile döllense dahi bu ortamdaki uygun koşulları dağıtarak döllenmiş yumurtanın rahime tutunmasını önleyen bir doğum kontrol metotudur.

SPİRALİN FAYDASI NELERDİR?

Takribi 2 veya 3 santimetre uzunluğunda olan spiral, T şekline benzeyip metal yahut plastik maddeden üretilir. Gebeliğin oluşmasına mani olan ise spirali çevreleyen bakır tellerdir. Öyle ki ki bu bakır tellerinin görevi ve önemi büyüktür, spermlerin diriliğini ve hareketlerini kısıtlar.

KİMLERE SPİRAL TAKILABİLİR?

Normal ve düzenli bir biçimde regli olan her kadına spiral uygulaması yapılabilir. Öyle ki siz spirali evde kendi başınıza takamıyorsunuz. Spiral taktırmaya karar verdikten sonra doktorunuzun gerekli kontrolleri gerçekleştirmesi ve sonuçlara göre hareket etmesi gerekir.

Öte yandan Spiral, rahim içine yerleştirildiğinden rahim ile alakalı hastalıkların olmaması önemli bir ölçüttür. Dolayısıyla, Rahim anomalisi, Bakır alerjisi, Meme kanseri, Genital enfeksiyonu olan bireylerin spiral kullanımı önerilmez.

SPİRAL UYGULAMASI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Birçok kadın için sıkıntılı ve ıstıraplı bir yöntem olsa da spiral uygulaması basit bir işlemdir. Bu uygulamada vajinaya metal veya plastik olan spekulum isimli bir alet takılır. Tenekulum adındaki aparat ile rahim ağzı tutulur böylece spiral rahmin içine monte edilir. Afaki olarak 1 ila 5 dakika arası süren bu uygulama, arzu edildiği takdirde iptal edilip çıkarılabilir.

Spiralin çok fazla yan etkisi bulunmamaktadır. uygulama sonrası bazen hafif bir kasık ağrısı olabilir. Öte yandan spiralin bakır olması adet kanamasını hızlandırabilir. Hormonlu spiraller ise adet kanamasının azalmasına sebep olur. Kulaktan dolma bilgiler olsa da aksine spiral bel ağrısına ve kilo almaya neden olmaz.

SPİRALİN UYGULAMASININ ZARARI VAR MI?

Anlaşılacağı gibi Spiralin uygulanması cerrahi bir yöntemdir. Haliyle uzman doktorlar tarafından bu uygulamanın yapılması şarttır. Spiralin takılması durumunda enfeksiyon kapma riski vardır. Bu tip hadiselerde ilaç tedavisi uygulanır. Eğer takılan spiral, rahmi deldiyse kişinin kanama haline göre bir tedavi yöntemi oluşturulmalıdır. Öte yandan, bir diğer riziko ise spiral varken gebe kalma halinde dış gebelik riskinin çoğalmasıdır.

Bu uygulama sonrası kadınlar düzenli olarak 6 ila 1 yıl arası muayene olmalı, spiralin yeri ve doğru şekilde takıldığı doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Exit mobile version