Skolyoz Nedir?

skolyoz nedir, boyun düzleşmesi nedir

Skolyoz nedir sorusunun cevabı herkesin gündemine bir kez de olsa gelmiştir. Omurganın sağa veya sola doğru 10 derecelik açıdan daha fazla eğilmesi durumuna veya omurların kendi ekseni etrafında dönmesine skolyoz denir. Genellikle gelişme çağında olan çocuklarda meydana gelen bu hastalığın görülme sıklığı % 0,2 ile % 6 arasında değişmektedir. Yaşanan bir travma, doğumsal gelişim bozukluğu veya sürekli yanlış formda oturmaktan kaynaklanan bu hastalığın % 75 gibi bir oranda neden meydana geldiği bilinmemektedir.

6 yaşına kadar erkek çocuklarda sıkça görülebilen skolyoz, ergenlik çağına gelmiş kız çocuklarda gelişim hızına bağlı olarak 5 kat daha fazla görülmektedir. Ayrıca omurganın sağa veya sola doğru eğri olmasının yanı sıra kalçaların, kürek kemiklerinin ve göğüs kafesinin şeklinde de kaymalar meydana gelmektedir. Hatta erken teşhis edilmemesi ve daha da ilerlemesi durumunda iç organlara baskı yapıp zarar dahi verebilecek derecelere ulaşabilmektedir.

Skolyoz Nasıl Anlaşılır?

Skolyoza maruz kalan kişiler, ilk zamanlar çok büyük rahatsızlıklar yaşamadığından dolayı harekete geçmekte genelde geç kalınıyor. Genellikle çocuklarda ve gelişim çağında ortaya çıktığından dolayı ebeveynlere bu konuda çok büyük iş düşüyor. Bir omuzun diğerinden aşağıda olması, göğüslerin seviyesinde ciddi oransızlık ve kürek kemiklerinde bulunan asimetrik görüntü skolyoza işaret etmektedir. Bunların yanında 50 derecenin altında olan eğriliklerde bel ağrısı olmakla birlikte 50 derecenin üstünde olan eğriliklerde solunum sıkıntısı yaşanmaktadır. Çocuğunda bu tarz bulgulara rastlayan ebeveynler mutlaka uzman doktordan yardım alması gerekmektedir. Çünkü skolyoz erken teşhis edildiği takdirde tedavide %100 başarı sağlanabiliyor.

Tedavi Süreci

Skolyoza sahip olan bir hastaya ne tür bir tedavi uygulanacağı, skolyozun ilerleme riski ve omurganın eğrilik derecesine göre karar verilir.

15 derecenin altında olan eğriliklerde uzmanlar genellikle hastanın takip altında olmasını önerir ve skolyozun ilerleme riski sürekli yapılan kontrollerle tespit edilir.

15-20 derece civarında olan eğriliklerde özel rehabilitasyon programları ile birlikte skolyoza yönelik özel egzersizlerin yanı sıra mutlaka korse kullanılması önerilir.

Bütün bu tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı ve skolyozun daha da ilerlemesi halinde 50 derece ve üstü eğriliğe ulaşan hastalara cerrahi müdahale uygulanabilir. Plak ve vidalar yardımı ile omurga olması gerektiği açıya getirilir.

Skolyozda Egzersizin Önemi

Erken teşhis edilebilen durumlarda egzersiz yolu ile skolyozu durdurabilmek mümkün. Özellikle çocuklarda 15 derecenin üstünde olan skolyozlarda bile oldukça etkili olan egzersizler, 40 dereceyi aşmış skolyozlarda bile güzel sonuçlarda vermekte.

Tabi ki bu egzersizler uzman kontrolünde ve uzman doktorun tavsiyesi ile yapılmalıdır.