Sintigrafi Nedir?

blank

Sintigrafi Nedir?

Tıpta organ ve dokularda oluşan bozuklukları teşhis etmek için radyoaktif madde kullanılarak uygulanan sintigrafi nedir? Vücutta bulunan bazı rahatsızlıkların tespit edilmesinde kullanılan bir işlem olan sintigrafi vücuda radyoaktif madde vererek görüntüleme ve film çekimi anlamlarına gelir. Sintigrafi ile verilen radyoaktif madde sayesinde belirli organ ya da doku gama kameraları aracılığı ile iki boyutlu görüntü olarak kaydedilir. Rahatsızlıkları teşhis ederek erken müdahale olanağı sağlayan sintigrafi özellikle gizli enfeksiyonların tespit edilmesinde kullanılan özel bir yöntemdir.

Sintigrafi Nasıl Çekilir?

Sintigrafi çekilebilmesi için vücuda kan yolu aracılığıyla radyoaktif madde verilir. Verilen bu madde doku ve organlara ulaşarak buralarda elektromanyetik radyasyon artışları meydana getirir. Meydana gelen bu artışlar gama kameraları ile tespit edilerek, maddenin gezmiş olduğu doku ve organların iki boyutlu görüntüsü alınır. İşlemin yapılma esnasında hasta yatay, dikey ya da oturma pozisyonunda olur. Sintigrafinin çekiliş amacına göre işlemin uzunluk süresi de değişkenlik gösterir.  Sintigrafi tamamlandıktan sonra kayıtlar bilgisayara iletilerek analiz edilir ve ardından teşhis konur.

Sintigrafi Hangi Durumlarda Yapılır?

Sintigrafi birçok farklı hastalığın teşhisinde kullanılabilir. Kullanıldığı organlar üzerindeki gizli enfeksiyonları teşhis ederek hastalığa erken müdahale imkanı sağlar. Sintigrafi;

  • Karaciğer ve dalak
  • Tiroid bezi
  • Safra kesesi
  • Akciğer
  • Böbrek
  • Kemik
  • Mide
  • Bağırsaklar
  • Damarlar üzerinde kullanılabilir.

Sintigrafi radyoaktif madde kullanılarak yapılan bir teşhis yöntemi olduğu için birçok hasta bu yöntemin zararlı bir yöntem olduğunu düşünür. Ancak sintigrafi zararsız bir işlemdir. Vücuda enjektesi yapılan radyoaktif madde çok küçük dozda verilir. Basit bir akciğer filmi çektirmekten bile daha zararsız bir işlem olan sintigrafinin yan etkileri de oldukça nadir gözlemlenir. Vücuda enjekte edilen madde kısa süre içerisinde böbreklerden atılarak vücuttan uzaklaşır.

Sintigrafi işlemi hastaneler ve büyük sağlık kliniklerinde gerçekleşir. İşlemin gerçekleşebilmesi için mutlaka gelişmiş laboratuvarlara ve alanında uzman hekimlere ihtiyaç vardır. Sintigrafi günümüzde başta kalp ve kemik hastalıkları olmak üzere vücutta bulunan gizli hastalıkların teşhisini sağlayan çok özel ve önemli bir uygulamadır. Sintigrafi sayesinde birçok önemli hastalık teşhis edilerek erken müdahale şansı yakalanabilir.