Rahmin vajinaya açılan kısma rahim ağzı yani serviks denmektedir. Normal gebeliklerde hamileliğin sonuna kadar rahim ağzı kapalı durumdadır. Gebeliğin genellikle 18 ile 22. haftaları arasında su kesesinin açılarak bebek ve bebekle bağlantısı olan şeylerin rahim dışına atılması genellikle yetersiz serviks nedeni ile oluşur. Buna da servikal yetmezlik denmektedir. İşte serklaj olayı tam bu durumlar için gerekli olmaktadır.
Serklaj Nedir? Ne Zaman Uygulanır?
Servikal yetmezliklerde yapılan cerrahi müdahaleye serklaj denmektedir. Serklaj işleminde rahim ağzı çepeçevre dikilerek büzülür ve böylece doğum gerçekleşene kadar rahim ağzının kapalı durumda olması sağlanır. Serklaj servişkal yetmezlik şüphesi olduğu anda acil olarak uygulanır, ayrıca önleyici olarak ise genellikle gebeliğin 13 ile 14 ncü haftalarında da uygulanabilir. Serklaj uygulaması yapılması gereken durumlar şunlardır:
- 28 haftadan az olan gebeliklerde doğum eylemi başlamamışsa muayene yapılır, muayenede rahim ağzında açılma tespit edilirse
- Daha önceden erken doğum yapmış olan gebelerin ultrasyon muayenesinde tespit edilen anormal gelişimlerde serklaj acil olarak uygulanır.
Ayrıca;
- Önceki gebeliklerinde servikal yetmezlikten dolayı düşük veya erken doğum yapanlara
- Tetkikler sonucunda servikal yetmezlik şüphesi oluşanlara
- gebeliğin 12. haftasında serviksi 2 cm.den daha az olanlara da serklaj uygulanmaktadır.
Serklaj Nasıl Yapılır? Ne zaman Uygulanması Sakıncalıdır?
Serklaj uygulaması genel anestezi ile yaklaşık 5 dakika sürmektedir. Uygulamanın bebek açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Genel bir temizlik sonrasında özel dikiş ipliği ile dikme işlemi gerçekleştirilir. Genellikle 37. haftada ise dikişler alınır. Serklaj uygulaması bazı durumlarda yapılmamaktadır. Özellikle rahim içi kanama ve iltihaplanmalarında, doğumun başlamış olduğu durumlarda ve bebeğin canlı olmadığı durumlarda bu uygulama yapılmamaktadır. Serklaj işlemi sonucunda yüksek ateş, aşırı kanama, kokulu akıntı varsa ve su gelmeye başlarsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.