Serebral Palsi nedir?
Ceyda Düvenci’nin kızının hastalığı olarak da son günlerde çokça konuşulan Serebral Palsi nedir neden olur? Ünlü oyuncunun kızı Melisa’nın hastalığı olarak tanıdı Türkiye Serebral Palsi’yi, aslında Türkçe anlamıyla bebeklik ya da çocukluk çağlarında başlayan ve vücut hareketlerini hatta kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen hastalıktır. Serebral Palsi nörolojik bir rahatsızlık olmakla birlikte zaman içinde ilerlemeyen bir hastalıktır. Beyindeki kas hareketlerini kontrol eden bölgede anormallik oluşmasıyla başlayan Serebral Palsi görülen çocuklarda sinsi ilerleyerek aylarca ya da yıllarca fark edilmemesine neden olabilir.
Serebral Palsi’nin belirtileri nelerdir?
Serebral Palsi sinsi ilerleyen ve çok dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır ve bebekler daha üç yaşına gelmeden önce ortaya çıkar. İstemli hareketler sırasında koordinasyon eksikliği ilk belirtilerindendir. Kaslarda abartılı hareketler mesela katılık ya da sıklık gibi abartılı refleksler, bacak ya da ayaklarını sürüyerek yürüme gibi özellikler Serebral Palsi’ye işaret eden belirtilerdir. Çocukların bazılarında ise yani bebeklik döneminin ilk aylarında beyin hasarı, bakteriyel menenjit gibi bazı rahatsızlıklar, düşme gibi dış etkenler de bu sinsi hastalığa neden olabilir. Serebral Palsi’ye neden olan durumlar günümüz TIP dünyasında bile net olarak bilinemeyebiliyor. Motor işlevleri sürdüren beyin alanlarının gelişme sorunları bu hastalığı beraberinde getiriyor. Üstelik aslında rakam da az değil. Her 1000 insanın 2 ya da 3’ünde bu hastalık görülüyor.
Uzmanlar bu hastalığa neden olan faktörlerin net olmamakla birlikte, erken doğum, 1000 gramın altında dünyaya gelen bebekler, virüsler, hamilelik sırasında kullanılan ilaç ya da madde bağımlılığı, enfeksiyon ve beyin kanaması travmadan kaynaklanabileceğini ifade ediyor. Bu hastalığın tedavi yöntemleri değişmekle birlikte ameliyatın yanı sıra özel tedaviler de önerilebilir. Bu özel tedavilerin koşulları arasında çocuğun yaş, sağlık durumu gibi faktörlerin yanı sıra hastalığın ilerleyiş durumu, şekli, çocuk üzerindeki beklentiler gözetilir. Bu aşamada çocuk için özel ilaç uygulamaları, terapilere uyumluluğu gibi durumlar da göz önünde tutulur. Ameliyatsız yöntemlerde rehabilitasyon da önemli bir aşamadır. Hayat boyu süren bu hastalık tamamen iyileşmeyeceği gibi ilerlemez de. Tedavi yöntemleri ise sorunu en aza indirgemek ve çocuğun bağımsız yaşamasını sağlamak için etkili olur.