Semender Nedir?

Semender Nedir?

Kimileri için korkutucu kimileri için ise oldukça ilgi çekici bir hayvan türü olan semender nedir? Semender triturus grubuna ait bir kuyruklu kurbağadır. Uzun bir gövdeye, dört bacağa ve bir kuyruğa sahip olan semenderler daha çok Kuzeybatı Afrika, Güney-Orta Avrupa, Suriye ve Anadolu ‘da yaşarlar. Kuyruklu amfibyumların en özel örneklerinden biri olan semenderlerin boyu ortalama 20 cm ‘dir. Kimi zaman 30 cm boyunda da bulunabilen semenderlerin deri yapıları ise düz ve siyahtır. Deri üzerinde sarı tonlarında lekeler bulunur. Lekeler çoğunlukla uzunlamasına sıralı bir biçimde ya da düzensiz yapıdadır. Vücudun alt kısmı üst kısma göre daha grimsi bir yapıdadır. Lekeler ise yeşilimsi sarıya dönüktür.

Semenderler küt bir vücuda sahiptir. Başları geniş ve kuyrukları kısadır. Yapıları gereği nemli ve ışık almayan yerlerde yaşarlar. Yaşamlarının çoğunu gece sürdürürler ve geceleri avlanırlar. Tehlike hissettiklerinde yakıcı bez salgılarını boşaltan semenderler ilkbahar ve yazın nemli dönemlerinde çiftleşmeyi sever. Dişiler çiftleştikten sonra tohum torbalarında 20-40 kadar yavru taşır. Yavrular bir sonraki ilkbahara kadar dişide kurtçuk olarak taşınır.

Semenderlerin en ilginç özelliklerinden biri yaşamlarını ikili hatta kimi zaman üçlü sürdürmeleridir. Su içerisinde dünyaya gelen semenderler hayatlarının ilk birkaç ayını yine su içerisinde geçirir. Ardından karaya çıkarak iki üç yıl kadar avlanma sürecine girer. Erginleşen semenderler ise üremek ve kalan yaşamlarını sürdürmek için suya geri döner. En uzun süre yaşayan semenderin ortalama ömrü yirmi yıldır.

Semenderlerin Türleri

Bilinen 20 kadar semender türü vardır. En çok bilinen semender türlerinden bazıları ; Alp semenderi, Kafkas semenderi, Luschan semenderi, benekli semender, su semenderi, dev semender, toros semender, dağ ve büyük taraklı semenderdir. Bu semenderlerden su semenderi yumurtlayarak ürer. Derilerinin çıplak olması sebebi ile kertenkelelerden kolayca ayırt edilen semenderlerin bazı türlerine ev ortamında da bakılabilir. Eğer bir semenderi ev ortamında beslemeye karar verirseniz mutlaka uygun boyutlarda bir akvaryumda beslemelisiniz. Semenderler serin ortamları sevdikleri için akvaryumu su ısısının 20 derecenin altında olduğu bir alanda tutmalı, akvaryum içerisinde hem kuru hem de sulu bir alan yaratmalısınız. Semenderler genelde böcek, solucan gibi canlılarla beslendikleri gibi bakım ve beslenme bilgileri hakkında satın aldığınız pet shop ‘tan da bilgi edinebilirsiniz.