Sedimantasyon Nedir?

Sedimantasyon Nedir?

Vücutta meydana gelen iltihaplanmalar sonucu doktora gidildiğinde uygulanan kan testi sedimantasyon nedir? Çökelme anlamını taşıyan sedimantasyon sedim ya da ESR (eritrosit sedimantasyon hızı) isimleri olarak da bilinen bir tür kan testidir. Vücutta bulunan iltihaplanmaları, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıkları ortaya çıkaran sedimantasyon akut ve kronik inflamasyonların teşhisinde son derece önemlidir.

Sedimantasyon testi yapılmadan önce damardan alınan kan, özel bir test tüpüne konulur. Kan hücrelerinin (alyuvarlar) test tüpünün dibine çöktüğü bir süreç olarak ilerleyen testte, eğer çökelme oranı yüksekse hastalığın güçlü ve hızlı ilerlediği anlaşılır. Ancak eğer çökelme oranı düşük ise hastalığın daha az aktif olduğu anlaşılır. Vücuttaki iltihaplanma arttıkça sed oranı da beraberinde artış gösterir. Test yarım saatte, iki saatte ve 24 saatte bir olmak üzere farklı zamanlarda tekrarlanır. Normal sedimantasyon değerleri sağlıklı bir kadın için 8, erkek için 5 olarak belirlenmiştir. Eğer ölçülen değer bu oranlardan yüksek ise vücutta anormal bir durum olduğunu ifade eder.

Sedimantasyon Neden Yükselir?

Birçok farklı hastalık sedimantasyonun yükselmesine yol açabilir. Virüs, bakteri ve mantar gibi zararlı maddelerin yol açtığı iltihabi hastalıklar sedimantasyonun yükselmesinin en yaygın sebebidir. Zatürre, tüberküloz, apandist, ateşli romatizma gibi hastalıklar, kas, eklem veya damarlarda oluşan iltihaplanmalar ve enfeksiyonlar sedimantasyonun yükselmesine sebep olur.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması, sistemde meydana gelen alerjik durumlar ve vaskülit, lupus, romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar da sedimantasyonu yükseltir.

Sedimantaston değerinin yüksek çıkmasına sebep olan bir diğer rahatsızlık da kanserdir. Bu test slenfoma, multiple miyeloma, karaciğer ve böbrek tümörleri gibi kanser türlerinin teşhisinde önemli bir rol oynar.

Sedimantasyon Yükseliği Belirtileri ve Tedavisi

Sedimantasyon yükseldiğinde kişide baş ağrısı, iştahsızlık, ani kilo kaybı, eklemlerde sertlik, ishal, karın ağrısı, anemi gibi belirtiler gözlemlenir. Sonuçlara bağlı olarak ikinci bir ESR testi uygulamak gerekebilir. Eğer vücutta iltihap teşhis edilirse doktorunuz kortizon tedavisi, antibiyotik tedavisi, antiromatizmal ilaçlar ve omega 3 ile omega 6 desteği önerebilir.

Ayrıca önerilen ilaç tedavisi ile birlikte düzenli spor yapmak, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, bol su içmek ve kaliteli uyumak tedavinin daha hızlı ve sağlıklı sonuç vermesinde yardımcı olacaktır.