Satürasyon Nedir?

Satürasyon Nedir?

Son derece ciddiye alınması gereken, dikkate alınmadığında önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek olsan satürasyon nedir? Kandaki oksijen doygunluğu olarak da bilinen oksijen satürasyonu, oksijen doygunluğuna ulaşmış hemoglobin miktarı anlamına gelir. Eğer kan oksijene doyarsa, dengesini koruyabilmesi ciddi bir hayati öneme sahiptir. Sağlıklı bir insanda satürasyon seviyesi % 95 ile % 100 arasında yer alır. Eğer seviye bu oranın altına düşerse düşük satürasyona sebep olur. Kandaki oksijen oranı düşmeye devam ettikçe nefes darlığı ve hipoksemi gibi rahatsızlıklar meydana gelir.

Oksijen Satürasyonu Nasıl Ölçülür?

Oksijen satürasyonu AKG testi ve nabız oksimetresi olmak üzere iki farklı yolla ölçülür. AKG testinde damardan değil hissedilebilecek bir nabzı olduğu için arterden kan alınır. Ayrıca damarlarda bulunan kanda oksijen olmadığı için test sağlıklı sonuç vermez. Nabız oksimetresinde ise ölçüm net sonuç vermez, sadece tahmin edilir. Burada el, ayak ya da kulak memesindeki kılcal damarlara kızılötesi ışın gönderilir. Ardından gazlar aracılığı ile ne kadar ışığın yansıdığı ölçülerek oksijen seviyesi tahmin edilir. Nabız oksimetresi testinde hata oranı % 2’dir. Kolay bir yöntem olduğu için doktorların sıkça kullandığı bir test türüdür.

Satürasyon Neden Düşer ve Belirtileri Nelerdir?

Havadaki oksijen miktarı düştükçe kandaki oksijen miktarı da beraberinde düşer. Bunun dışında kalp yetmezliği, pulmoner emboli ya da kan pıhtılaşması gibi solunum ve dolaşım sistemi problemleri, kırmızı kan hücrelerinin eksikliği veya anemi de satürasyona yol açar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) da oksijen satürasyonunun düşmesine sebep olan faktörler arasındadır. Bebeklerde ise ebeveynlerin bebek yanında sigara içmesi ya da bebeğin anne sütü alamaması kandaki oksijen miktarının azalmasına sebeptir.

Kandaki oksijen oranı düştükçe kişide nefes darlığı, göğüs ağrısı, aşırı yorgunluk ve halsizlik, baş ağrısı, terleme, hızlı kalp atımı, hırıltılı soluma ve zihin bulanıklığı gibi belirtiler gözlemlenir. Belirtiler ile birlikte satürasyonun düşmesi uzun süreli olursa siyanoz meydana gelir. Siyanoz sonucu cilt ve tırnak mavi renge dönüşür. Siyanozun devam etmesi hayati tehlike yaratan solunum yetmezliğine neden olabilir.

Oksijen satürasyonunu yükseltmek için bazı önlemler alabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak, antioksidan içeren yiyecekler tüketmek, nefes egzersizleri ve meditasyon yapmak satürasyonu yükseltmek için yapılabilecek şeylerden bazılarıdır.