Dua ile Tedavi: Rukye Nedir?

blank
rukye nedir ne ne anlama gelir, rukye nasıl yapılır, rukye ile tedavi

Halk arasında dua ile tedavi olma, uygulandığında iyileşme gösterme gibi anlamları bulunan rukye nedir? Rukye Peygamber efendimizin kendi kendisine ya da başkalarına uyguladığı tedavilerdir. Rukye ile tedavi olarak da geçen rukye terimi daha çok psikolojik rahatsızlıkların tedavi süreçlerinde uygulanır.

Rukye Nedir? Kimler Rukye ile Tedavi Edilir?

Rukye can sıkıntısı, bunalım,baş ağrısı, yalnızlık ve hüzün hali vb. gibi farklı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde uygulanır. Kimi durumlarda rukye ile tedavi sara, cinnet, vücuttaki ağrı ve acılar ve hatta fiziki rahatsızlıklarda da uygulanabilir. Dini inanışlara göre rukye Cin ve Şeytan’ın sebep olduğu rahatsızlıkların da tedavisinde son derece etkilidir.

Rukye Osmanlıcada afsun ve efsun gibi kelimeler ile kullanılır. Afsun kelimesi büyü, sihir gibi anlamlara gelir. Efsun ise rukye anlamını taşımaktadır. Müslümanların kendilerine rukye yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hatta müslümanın kendisine rukye yapması mübah, güzel bir sünnettir. Hz. Muhammed de zamanında kendisini rukye ile tedavi ettiği, hatta ashabında bulunan kişilere de rukye ile tedavi uyguladığı bilinmektedir.

Rukye İle Tedavi Nasıl Yapılır?

Müslümanların kendisine ya da başkasına rukye yaparken okuması gereken bazı dualar bulunur. Bu duaların en büyükleri ve en bilinenleri Fâtiha, İhlas, Felak ve Nas sûreleridir. Rukye Peygamber Efendimizin (S.A.V.) bir çok farkı hadisinde geçmektedir. Birçoğu rukye ile tedavi yapılması tavsiye edilen, müslümanlara önerilen ifadeler içerir.

Rukye hasta olan kişiye doğrudan yapılabilir. Ağrıyan ya da acı çeken yere sağ elin konulması ile de rukye yapılabilir. En uygun ve doğru rukye yapılış şekli hasta olan kişinin kendi elini ağrıyan yere koyarak ilgili duaları okumasıdır. Hz. Peygamber  bu konu ile ilgili hasta olan kişiye ” Elini ağrıyan yerin üzerine koy ve 3 kere:”Bismillah” dedikten sonra 7 kere “Eûzu biizzetillahi ve kudretihi min şerri mâ ecidu ve uhâziru” (Bedenimde çekmekte olduğum şu hastalığın şerrinden Allah’ın izzet ve kudretine sığınıyorum) ” demesini tavsiye etmiştir.

Rukye şirk ve küfre giren durumlar için yasaklanmıştır. Ancak akrep, yılan, zehirli hayvan sokmalarına, nazara, meyve kurduna, cinlere, ateşli hastalıklara rukye yapılmasına izin verilir. Bununla birlikte büyü yolu ile idrar bağlama durumuna da rukye yolu ile tedaviye izin verilir.