RDW Nedir?

RDW Nedir?

Sağlıklı kalmak, vücuttaki rahatsızlıkları öğrenmek  ya da olası rahatsızlıklara karşı erken önlem almak için belirli dönemlerde kan tahlili yaptırmak gerekir. Kan tahlillerinde kişinin herhangi  bir vitamin ya da mineral eksikliği ya da enfeksiyonu olup olmadığı, bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığı kan değerleri ile anlaşılır. Ancak birçoğumuz kan tahlili sonuçlarında yazan değerlerin neyi ifade ettiğini bilmeyiz. Bu yazımızda kan tahlillerinde MCV değeri baz alınarak hesaplanan RDW nedir, düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir konularını inceleyeceğiz.

Kırmızı kan hücrelerinde gerçekleşen hacim değişikliklerini RDW değeri ifade eder. RDW ne kadar yüksekse kırmızı kan hücrelerinin hacim değişiklikleri de o denli değişkendir. RDW değerleri ne kadar düşükse kan hücrelerinin boyutları o denli az değişkenlik gösterir. Bu değişiklikler bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Vücutta oksijen taşınmasında destek sağlayan kırmızı kan hücrelerinin boyut değişikliklerini ifade eden RDW değeri, tam kan sayımı ile ölçülür. RDW ‘nin normal değerleri %11.6 ile %14.6 arasında olmalıdır.

RDW Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

RDW yüksekliği; demir eksikliği, folik asit eksikliği, kronik bir karaciğer hastalığı, B12 vitamini eksikliği, kemoterapi tedavisi, miyelodisplastik sendrom, herediter sferositoz gibi hastalıklara işaret edebilir.  RDW yüksekliğinin genel bir belirtisi yoktur ancak beraberindeki hastalıklar ile birlikte kişide yorgunluk ve halsizlik, soluk ten rengi, oksijen yetersizliği sebebi ile nefes darlığı , el ve ayaklarda soğukluk, baş dönmesi, unutkanlık, saç dökülmesi gibi belirtiler gözlenebilir.

RDW düşüklüğü ise kişide makrositik anemi ya da mikrositik anemi olduğunun habercisi olabilir.

RDW Yüksekliği ve Düşüklüğü Tedavisi

Eğer RDW yüksekliği ya da düşüklüğünüz olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden uygun muayene ve tedavinin uygulanması için İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gitmelisiniz. Tedaviye geçilmeden önce RDW düşüklüğüne veya yüksekliğine neyin sebep olduğu araştırılmalıdır. Sebep teşhis edildikten sonra teşhise uygun tedavi sürecine geçilmesi gerekir. Örneğin B12 eksikliğine dayalı RDW yüksekliği bulunuyorsa B12 takviyesi, demir eksikliği varsa demir içeren yiyecekler ya da demir takviyesi uygulanmalıdır. Düzenli bir tedavi süreci sonrası RDW değerleri kısa süre içerisinde normal değerlerine gelecektir.