Rakun Nedir?

Rakun Nedir?

Sevimliliği ile kalplerde taht kuran, tatlı, sevimli ancak bir o kadar da meraklı bir hayvan olan rakun nedir? Rakungiller ailesinden gelenve  memeli bir hayvan cinsi olan rakun ‘un anavatanı Kuzey Amerika ‘dır. Göl ve bataklık çevresi, su yolları, ağaçlık alan gibi yerleri seven ve daha çok bu bölgelerde yaşayan rakunların yaşam alanları malesef oldukça sınırlıdır.

Rakunların Özellikleri Nelerdir?

Rakunlar gri ve kahverengi kürklü, orta büyüklükte memeli bir hayvan türüdür. Dış görünümleri ayıları andırır. Gözlerini çevreleyen siyah maske benzeri bir kürk ve bu kürkün dışında beyaz bir kürk bulunur. Burun ve burun etrafında alın bölgesine kadar uzanan bir şerit vardır. Rakunlar her birinde beş parmağı bulunan siyah pençelere sahiptir. Vücutları ortalama 60 cm ‘dir, kuyruklarının uzunluğu ise ortalama 30 cm ‘dir. 10 kilo ve üzeri ağırlığa sahip olan rakunlar çok iyi bir tırmanıcıdır. Ağaçlara tırmanmayı çok severler ve isterlerse bir ağaca düz ya da ters olarak tırmanabilirler. Tırmanma özelliklerinin yanında rakunlar çok iyi bir yüzücüdür. Karınlarını yüzerken avladıkları balık, kerevit, kurbağa, semender ve midye gibi hayvanlar besleyen rakunlar aynı zamanda kuş, böcek, sürüngen ve sıçan avlamayı da çok severler. Ayrıca ceviz, mısır, böğürtlen ve çilek gibi yiyeceklere bayılırlar. Rakunlar yemeklerini yemeden önce suda yıkamayı severler. Bu huylarından dolayı kendilerine yıkayıcı (lotor) lakabı takılmış olan rakunlar yemeklerini nereden almış olurlarsa olsun önce suya batırıp yıkamak isterler.

Rakunlar doğum yaparak üreyen hayvanlar arasındadır. Gebelik dönemleri 2 – 2,5 ay arası sürer. Genelde bir doğumda 3 ila 5 arası yavru dünyaya gelir. Yavruların gözleri yaklaşık 2 – 2,5 hafta sonra açılır, sütten kesilmeleri ise yaklaşık 70 gün sürer. Bebeklik dönemlerini anneleri ile geçiren yavrular 1 yaşlarında annelerinden ayrılır.

Rakunlar gündüzleri uyuyan ve geceleri avlanmak için uyanan hayvanlardır. Çoğunlukla yalnız yaşarlar. Yuvalarını dut ağaçlarına, ağaç çukurlarına, mağara ve yağmur kanalizasyonlarına yapabilirler. Tıslama, çığlık, hırıltı gibi sesler çıkarabilen rakunlar çok fazla yırtıcı değildir. Hastalık, enfeksiyon ve araba kazalarına sıkça uğrayan rakunlar kimi zamanlar ise puma ya da çakalların saldırısına uğrayarak hayatlarını kaybeder.