Yaz Geliyor, Gençleşme Zamanı! PRP Nedir?

prp nedir PRP tedavisi, PRP ne demek

Çevresel ve genetik faktörler sonucu ölen ya da yavaşlayan hücrelerin yenilenmesini sağlayan bu vesile ile cildin ve saçların güçlenerek gençleşmesine yardımcı olan tedavi, yani PRP nedir? PRP cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayan bir enjeksiyon işlemidir. İşlem kişinin vücudundan küçük bir miktarda kan alınması ile başlar. Alınan kan özel bir işlem sonucu plazmasından ayrıştırılır ve vücuda tekrar enjekte edilir. Ayrıştırılan plazma yüksek oranda platelet adı verilen ve vücutta yaraların iyileşmesine katkı sağlayan bir hücre içerir. Cilde PRP işlemi ile yapılan enjeksiyon ciltteki yara izlerinin kapanmasına, çatlakların ortadan kalkmasına ve cildin gençleşmesine yardımcı olur. Bununla birlikte tedavi saç dökülmelerini engeller, ortopedi tedavisinde destekleyicidir.

PRP Hangi Durumlarda Uygulanır?

PRP işlemi cilt kırışıklıklarını ve çöküntülerini önlemek, cilde esneklik ve parlaklık kazandırmak için uygulanır. Ayrıca işlem sonrası ciltteki yara, çatlak ve hasarlar iyileşme gösterdiği gibi, saç dökülmesi önlenir, saçların güçlenmesi sağlanır. PRP tedavisi tüm bunlarla birlikte lazer gibi işlemler sonrasında deri yapısının korunmasında, ağrılarda ve yüz, el ve kollar, bacak içleri, boyun ve dekolte gibi bölgelerde medikal estetik amacı ile kullanılır.

PRP Nasıl Uygulanır?

PRP işlemi 2 ila 4 hafta arası aralıklar ile uygulanan bir işlemdir. İşlem sırasında kişiden kan alımı sağlanır. Mutlaka uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken tedavi yönteminde alınan kan steril şartlarda özel bir tüp içerisine yerleştirilir. Alınan kan ayrıştırılarak plazmalar elde edilir. Bu plazmalar tüpün dibinde kalan kısımdır ve bu kısım  pıhtı hücrelerinden ve büyüme faktörlerinden zengindir. Ardından ayrıştırılan karışım cildin sorunlu olan bölgelerine küçük iğneler yardımı ile enjekte edilir. İşlem genellikle 15 günde bir ortalama 6-8 seans olarak uygulanır.

PRP tedavi yöntemi aile geçmişinde kanser öyküsü bulunanlara, kan hastalığı olanlara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara, cilt bölgesinde, enfeksiyon ve iltihap olanlara, hamilelere ve emzirenlere önerilmez. Yan etkisi bulunmayan PRP tedavi yöntemi genellikle alerji oluşturmaz, tehlikesizdir. Uygulama sonrası kişi günlük hayatına dönebilir, kişinin cildinde günlük hayatını etkileyecek herhangi kötü bir görüntü oluşmaz. İşlem sonrası kişinin sıcak su banyosundan ve güneşten uzak durması önerilir.