Dişçi koltuğuna koşturur: Periodontoloji nedir

periodontoloji nedir,periodontoloji nedir

Siz de dişçiden korkanlardansanız onun adından önce etkilerini yaşatan koşa koşa o koltuğa kendinizi atmanızı sağlayan periodontoloji nedir? Dişler, dişlerimiz… ‘Hem çok severiz hem de onlardan çok korkarız’cılardansanız muhtemelen yeni duyacağınız periodontoloji hakkında ciddi anlamda bilmeniz gerekenler var. Dişler macun reklamlarında olduğu gibi günde en az iki kez fırçalanmadığında sadece diş değil diş eti hastalıklarına da neden olabiliyor. Gün içinde götürdüğünüz kebaplar, püskevitler bir şekilde diş aralarında ya da diş üzerinde birikerek bakterilerin üremesine neden oluyor.

Mide bulandırıcı görüntüsüyle bakteri de oluşturan bu korkunç mikroorganizmalar yavaş yavaş kendilerine yer edinerek, diş çürükleri, diş eti iltihapları gibi sonu dişçi koltuğunda biten bir yolculuğun başlangıcıdır denebilir. ‘Annelerin bir bildiği var şeker yemek konusunda’ dedirten bu bakteriler şekerli gıdaları parçalar ve asit üretimini hızlandırırlar. Dolayısıyla ortaya çıkan asit adeta bir sülük gibi dişe yapışarak yer edinir ve çürük artık kaçınılmazdır.

Periodontoloji yani diş eti iltihabı nasıl oluşturur?

Diş eti hastalıklarından diş eti iltihabının ilk belirtisi diş eti kanamalarıdır. Yani diş etinde renk bozukluğu ya da şekil bozukluğu olanların mutlaka dikkat edip hemen dişçiye gitmeleri gerekebilir. Zamanla ağız kokusuna da neden olan bu iltihaplar giderek çürükler ve diş kayıplarına da yol açar.

Diş eti hastalıklarının belirtileri arasında ilk ve en önemli olan mutlaka diş eti kanamasıdır denebilir. Şunu asla unutmamanızda fayda var sağlıklı diş etine sahip olan insanlar asla kanamaya maruz kalmayacaklar.

Bunun yanı sıra diş etinizde şişme ya da kızarıklık varsa mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Öte yandan diş etinde çekilme, kök yüzeylerinde hassasiyet gibi sorunlar da buna işaret eder. Diş taşlarına bağlı olan siyah alanlara da dikkat etmeniz gerekmektedir. Öte yandan diş eti arasında iltihap, dişlerde sallanma gibi sorunlar da dişlerin kaybının işaretçilerinden biridir mutlaka.

Diş eti hastalığının sebebi nedir?

‘Temel neden yediklerinizi temizlememeniz aslında’ diyen bir uzman diş eti hastasına kirli yapıyı bir tokat gibi çarpar. Bunun yanı sıra etkili olan şeylerin başında genetik faktörler, sigara, ilaç kullanma, hormon değişikliği, stres gibi pek çok neden de sayılabilir.