Perinatoloji Nedir?
Gebelikte ve gebelik öncesi dönemde anne ve bebek sağlığı ile ilgilenen, gebelik planlayan anne adayları için oldukça önemli bir dal olan perinatoloji nedir? Maternal-Fetal Tıp olarak da adlandırılan perinatolojinin ana ilgi alanı yüksek riskli ve sorunlu gebeliklerdir. Gebelik esnasında oluşan olumsuzlukları teşhis ederek, erken müdahale imkanı sağlayan perinatoloji genel olarak anne adayının ve bebeğin sağlığı ile ilgilenmektir. Perinatoloji sayesinde gebelik sırasında meydana gelen risklere karşı hızlıca önlem alınır. Bu sayede doğum, oluşan bu risklerden uzak, sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilir.
Gebelik takibini ve gebelikte gerekli görülen tedavileri planlayan perinatoloji işini yapan doktorlara maternal-fetal tıp uzmanı, perinatoloji uzmanı ya da perinatolog denir. Perinatologlar kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı sonrası üst ihtisas yapmış, gebelik döneminde oluşabilecek tüm riskli tıbbi durumları anlayıp tedavi edebilecek bir eğitim almış doktorlardır. Perinatologlar gebelik esnasında anne adayında ortaya çıkan mevcut hastalıkları ve komplikasyonları takip eder. Ayrıca bebekte meydana gelebilecek gelişme geriliği, erken doğum, düşük, çoğul gebelik gibi riskli durumlarda tanı ve tedaviyi uygulamak da perinatologların ilgi alanına girer.
Perinatolojinin İlgi Alanı
Riskli gebeliklerin takip ve tedavilerini üstlenen perinatoloji bölümünün ana ilgi alanları tıbbi, cerrahi ve genetik komplikasyonlardır. Anne adayında mevcut bulunan riskler, geçmiş gebelikten gelen riskler, mevcut gebelikten gelen riskler, fetus ile ilgili riskler ve doğuma ait olan riskler perinatolojinin ilgi alanına dahil olan riskler arasındadır.
Perinotolojiyi gebelikle ilgili ilgilendiren risk alanları aşağıdaki gibidir;
- Tekrarlanan düşükler
- Rahim ağzı darlığı
- Erken doğum riski
- Erken su gelmesi
- Amniyon sıvısı azlığı ya da fazlalığı
- Plasenta problemleri
Perinotolojiyi fetus ilgili ilgilendiren risk alanları aşağıdaki gibidir;
- Kromozom anomali
- Yapısal anomali
- Gelişme geriliği
- Enfeskiyonlar
- Çoğul gebelik
- Genetik sendromlar
Bunlar dışında annenin yaş, kilo, beslenme bozuklukları, madde alışkanlığı, kronik hastalık geçmişi, gebelik ile birlikte başlayan hipertansiyon, diyabet ve enfeksiyonları da perinotolojinin ilgi alanları arasındadır.
Gebelikte tüm kadın doğum doktorları tarafından rutin doğum testleri uygulanmaktadır ancak olağandışı durumlarda perinatoloji uzmanları da devreye girerek muayene takibini üstlenmektedir. Eğer yüksek riskli bir gebeliğe sahipseniz perinatologa muayene olarak gebelik takiplerinizi yaptırabilirsiniz.