Peeling Nedir? Kimler, Neden Yapar?

blank
peeling nedir, kim neden yapar

Peeling Nedir?

Peeling nedir? Genelde dizilerde filmlerde görürüz. Orta yaşlarda ablalar yüzüne beyaz bir tabaka üstünde salatalıklar koyar. Dizinin ya da filmin erkek karakteri de bu ablayı gördüğünde korkar hani! Ayy ne komiklikler ne şakalar (!)

Direkt olarak yüze salatalık koymak olmasa da, genelde bu işlemler Peeling olarak adlandırılıyor. İngilizcede, kabuk soymak anlamına gelen kelime, kozmetik dünyasında, yüzdeki ölü deriyi soymak anlamında kullanılıyor. Gün içinde yüzde biriken kirleri de arındırın işlem, temel olarak üçe ayrılmakta; derin peeling, orta peeling ve yüzeysel peeling. Haftalık uygulamaya ve temizleme seviyesine göre farklı adlandırılan peeling işlemleri de genelde kireç taşı, sülfür, hardal gibi maddelerin surata sürülme suretiyle uygulanmakta.

Babaannemizin zamanında peeling mi vardı canım diyen doğal yolu tercih eden kadınlarımız da evde bilimum doğal maddeyi karıştırarak peeling uygulayabilir. Sadece kadınlar mı, değil, beylere de açık unisex bir kozmetik uygulamadır peeling. Evde salatalıktan ya da çeşit çeşit bitkisel yağdan hazırlamaktan, kozmetik dünyasının binlerce liraya kadar uzanan maskelerine kadar birçok çeşidi bulunan peeling, kadınlar için artık kişisel bakımın en temel noktası. Nasıl ki kahve içmeden uyanamıyoruz, peeling yapmadan da uyuyamıyoruz efendim! Peeling yapmayan bir kadının düşünülemediği şu dünyada, kozmetik sektörüne saçılan liraların, çekilen makyaj videoların haddi hesabı yok.

Dahası Peeling?

Kendi kendine gül gibi yaşamaya programlı vücudumuz, aslında tozdan, kirden de arınıyor. Yani bir sıcak su bir güzel sabunla halledilebilecek bir olayın, binlerce liralık sektöre dönüşmesi, gözümüzü korkutmuyor değil. Üstelik gitgide bir zorunluluk haline gelen kozmetik, oldukça küçük yaşlara da sıçramış durumda. Peeling den sosyolojik tespit çıkarmak gibi olmasın fakat durum bizce kırmızı alarm veriyor. Yüzümüzü temizleme olayının, gece temizliği, gündüz temizliği, deniz sonrası bakım, deniz öncesi bakım, kimyasal peeling, o peeling bu peeling  gibi kategorilere ayrılıyor oluşu fakat en nihayetinde cümlenin başında da yazdığımız gibi ‘yüz temizleme’ amacından ibaret olması, bizleri şaşırtmıyor değil! Yıka geç işte dersek linç ediliriz, o raddede!

Hanımlar ve beyler, biz diyoruz ki acaba, toplumsal bir algı yönetimine tabii tutulup, tüketime yönlendiriliyor olabilir miyiz? Yani,  dengeleri değişti diye buna maruz kalmama adına kendini bayıltabilen, zehirlendiğinde, zehre neden olan maddeyi mideden çıkartabilen, herhangi bir hastalıkta ağrı uyarısı verip ‘Bende bir sorun var’ diyebilen, müthiş bir organizmadan bahsediyoruz.  Kullandığımız kimyasal maddeler ile daha çok peelinge ihtiyaç duyuyoruz ve daha çok peeling ile vücudumuzun dengesini bozuyoruz. Yediklerimize içtiklerimize biraz daha dikkat etsek, örneğin daha çok su tüketsek, daha çok spor yapsak da, peelinge ihtiyaç duymasak? Bizce bunu bir düşünün.

Biz peeling yapmayın demiyoruz, hobi olarak gene yapın, ama dediğimizi de bir düşünün.