Her Yerde Yumurtalar: Paskalya Bayramı Nedir?

paskalya bayramı nedir, paskalya bayramı ne demek, paskalya bayramı anlamı

Hristiyanlar tarafından kutlanan önemli bir bayram türü olan paskalya bayramını her yıl belirli dönemlerde mutlaka duyarız. Peki Hristiyanlığın en eski ve en önemli bayramlarından biri olan paskalya bayramı nedir? Ne zaman ve nasıl kutlanır? İşte detaylar…

Paskalya Bayramı Nedir? Ne Zaman Kutlanır?

Aramice’de Paskha (פסחא), İbranice’de Pesah (פסח) Grekçe’de Paskha (Πάσχα) kelimelerinden gelen Paskalya bayramı Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayramdır. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişini kutlamak amacı ile yapılan paskalya, Hristiyan aleminin dirilişi simgeleyen en önemli günüdür. Sözlükte ”geçmek” anlamına gelen paskalya  İsa Mesih’in dirilişinin olduğu hafta, yani kutsal haftada kutlanır. Kutsal hafta içerisinde bulunan perşembe günü, İsa Mesih’in öğrencileri ile son akşam yemeğini yediği ve bu akşam yemeğinde öğrencileriyle şarap ve ekmeğini paylaşırken “Bu sizin için feda ettiğim kanım ve bedenim”  cümlesini kurduğu gündür.

Paskalya bayramı doğu ve batı kiliseleri arasındaki farklılıklardan dolayı farklı günlerde kutlanılıyor olsa da yaklaşık olarak mart ayının sonundan nisan ayının sonuna kadar olan dönem içerisinde kutlanır. Paskalya günü ise her yıl farklı tarihlerde kutlanır. Kıyam yortusu, diriliş pazarı ya da diriliş günü gibi farklı isimler ile anılan paskalya günü dünya kiliseleri tarafından genellikle pazar günü kutlanır.

Paskalya Bayramı Nasıl Kutlanır?

Paskalya bayramında genellikle tüm evlerde paskalya çörekleri hazırlanır, haşlanmış yumurtalar farklı renk ve desenlerde boyanır, mumlar yakılarak dualar okunur. Katolik kilisesinde paskalya gecesinde bir ayin düzenlenir. Bu ayinde yeni ateş kutsanarak paskalya mumu yakılır. Kutsal kitaptaki Mukkades’ten bazı bölümler okunduktan sonra vaftiz töreni gerçekleştirilir. İnanışa göre hristiyanlığın ilk günlerinde yılda sadece bir kez vaftiz töreni yapılır, o da paskalya gününde yapılan törendir.

Paskalya bayramı rum ve ortadoks kiliselerinde ise katolik kilisesinden biraz daha farklı kutlanır. Gece ayininden önce kilise dışında da bir ayin gerçekleştirilir. Ayin sonrası kilise içerisinde bir ayin yapılır, kilise ayininden sonra kiliseden çıkarken ışık yakılmaz, sadece dönüş yolunca yüzlerce mum yakılır. Paskalya bayramında en yaygın olan gelenekler paskalya tavşanı ve paskalya yumurtasıdır. Herkes birbirine genellikle çikolatadan yapılmış olan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye eder.