Yaşam Kaliteni Artır : Palyatif Bakım Nedir?

blank
Palyatif Bakım nedir, Palyatif Bakım, Palyatif Bakım nasıl yapılır

Palyatif bakım kelimesi, hayatımıza son yıllarda girmiş, birçoğumuz için yeni olan bir kelime. Oldukça önemli bir tıp anlayışı olan palyatif bakım, hayati önemi bulunan hastalara uygulanan bir bakım türü. Hastaların yaşamını hem sosyal, hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyileştirmeyi amaçlayan palyatif bakım nedir, nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Palyatif Bakım Nedir?

Palyatif bakım hayati bir tehlikesi bulunan ciddi ya da ilerleyici bir hastalığı olan kişilere uygulanan bir bakım türüdür. Bu bakım türü ile hastanın yaşam kalitesinin artırılması amaçlanır. Başta kanser türleri olmak üzere ağır hastalıkların tedavi süreçlerinde destekleyici olarak uygulanan palyatif bakım hastanın, hastalığından kaynaklanan şikayetlerinin azalmasında yardımcıdır. Örneğin kanser tedavi sürecinde hastanın yaşadığı bulantı ve kusmalar, ödem, böbrek problemleri, yorgunluk ve halsizlik, ruhsal problemler palyatif bakım ile azaltılmaya çalışılır. Palyatif bakım ile yaşam kalitesini artıran hasta, tedavi sürecine rağmen günlük aktivitelerini yerine getirebilir, sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Palyatif Bakım Nasıl Yapılır?

Palyatif bakım sadece hastalara değil hasta yakınlarına da uygulanan bir tıp anlayışıdır. Yapılan bakım ile hastalığın tedavisi değil, hastanın hastalıktan dolayı yaşadığı semptomlar ve hastayı rahatsız eden durumlar ortadan kaldırılmaya çalışılır.  İngilizce “palliative” kelimesinden gelen palyatif dilimizde hafifletici, geçici, geçici çare, yatıştırıcı anlamlarına gelir. Palyatif bakım hastalığın başlangıcından sonucuna kadar olan tüm süreyi kapsar. Bu süre içerisinde hastaya palyatif bakım uzmanı hekim veya hemşireler, diyetisyenler, psikologlar, sanat ve spor etkinlikleri sorumluları, manevi bakım görevlileri gibi uzman bir ekip eşlik eder.

Bakım süresince hastaya küratif tedaviler ve destek tedaviler uygulanır. Küratif tedaviler kemoterapi, radyoterapi, cerrahi gibi tedavi süreçlerini kapsar. Destek tedavileri ise daha çok hastanın hastalıktan kaynaklı psikolojik ve fiziksel semptomlarını azaltmaya yönelik tedavi sürecidir. Palyatif bakım ile hastanın ağrı, bulantı, ishal, kilo kaybı, uykusuzluk, depresyon gibi semptomları kontrol altına alınır. Ayrıca hastada meydana gelen istenmeyen yan etkiler bakım sürecinde ortadan kaldırılır. Palyatif bakım ile hastaya beslenme desteği sağlandığı gibi, solunumu rahatlatılır, hastanın ve ailesinin psiko-sosyal ve manevi gereksinimleri karşılanır.