Özel Bir Öğrenme Güçlüğü : Disleksi Nedir?

disleksi nedir, disleksi belirtileri, disleksi tedavisi

Günümüzde teşhisi konmamış ve tedavi altına alınmamış binlerce vakası bulunan, mutlaka dikkate almamız gereken disleksi nedir? Disleksi bir çok insan tarafından düşük zeka ile ilişkilendirilir. Ancak bu tamamen yanlış bir görüştür ve disleksinin zekanın düşüklüğü ile ilgili herhangi bir bağı bulunmamaktadır. Tamamen beynin çalışma biçimi ile ilgili olan disleksiyi okuma, yazma ve dil becerilerinde zorluk yaşamaya sebep olan bir rahatsızlık olarak değerlendirebiliriz. Peki neden olur bu disleksi? Çocuklarda görülme sıklığı ve belirtileri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Disleksi Neden Olur?

Disleksi beynin bilgi işleme biçiminde meydana gelen değişiklikler sonucu oluşur. Disleksi olan insanlarda, okuma esnasında normal insanlardan farklı olarak beynin farklı bir bölümü kullanılır. Disleksi sahibi kişilere okuma , yazma ve dil becerileri güç bir iş gibi görünebilir. Bu yüzden disleksik kişilerde okuma anlama okuma anlama zayıf, yazma becerisi düşüktür. Bu tip kişiler ayrıca kendilerini ifade ederken de güçlük çekebilir.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi genellikle okul öncesi ve okul çağı çocuklarda sıkça görülür. Genellikle benzer semptomlar gözlenen disleksi hastalarında;

  • Okuma bozukluğu,
  • Okuduğunu anlamama ve hatırlayamama,
  • Okuma hızı düşüklüğü,
  • Harfleri ve sayıları ters yazma,
  • Konuşma ve işitmede güçlük çekme,
  • Konuşurken doğru kelimeleri bulamama,
  • Yazı yazarken zorlanma,
  • 6 ve 9 gibi sayıları, b ve d gibi harfleri ters algılama,
  • Okuma esnasında kelime atlama
  • Sağ ve sol kavramlarını karıştırma gibi belirtiler gözlemlenir.

Disleksi Teşhisi ve Tedavisi Nasıldır?

Çocuğunuzda disleksi olup olmadığını fark edebilmek için çok iyi bir gözlem gücü ve düzenli takip gerekir. Bu yüzden çocuğunuzun okuma ve motor becerileri üzerine araştırma yapmalı, sık sık öğretmenlerinden gelişimi hakkında bilgi almalısınız. Ergenlerde ise depresif bozukluklar, anksiyete, intihar eğilimi gibi belirtiler size disleksi hastalığını düşündürtebilir. Çocuğunuzda bu tip belirtiler gözlemledikten sonra mutlaka uzman bir doktora göstererek bireysel olarak test edilmesini sağlamalısınız. Erken teşhis dislektik çocuklarda olumlu sonuçlar sağlar ve rahatsızlığın kolayca tedavi edilmesinde yardımcıdır. Çocuğunuza disleksi tedavisi kapsamında; okuma becerilerini geliştirmeye yardımcı eğitim ve öğretim uygulanacaktır. Eğer çocuğunuzda disleksi olduğunu düşünüyorsanız, teşhis konduktan sonra onu bir eğitim terapisti veya akademik bir dil terapistine yönlendirerek problemin ortadan kalmasına yardımcı olabilirsiniz.