Ben Ne Dersem O! Otokrat Nedir?

otokrat nedir, otokrat ne demek, otokrasi ne demek

Son günlerde en çok merak edilen kelimelerden birisi otokrat.  Almanya’da yayınlanan haftalık siyasi dergi Der Spiegel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a otokrat demesi, birçok insanın otokrat kelimesinin ne demek olduğunu araştırmaya başlamasına yol açtı. Bu yazımızda otokrat nedir, kimlere otokrat denir, otokrasi ne demektir gibi soruların yanıtlarını bulabilisiniz.

Otokrasi Nedir?

Otokrasi bir tür monarşi çeşididir. Otokrasi ile yönetilen yerlerde, yönetici kişi tüm siyasi yetkileri tek başına kendi elinde bulundurur. Otokrasiyi monarşiden ayıran tek özelliği, başa geçen kişinin miras yolu ile değil, kişi tarafından elde edilerek geçmiş olmasıdır. Saltanatın farklı bir kolu olan monarşide, kişiler ülke yönetimine geçebilmek için demokrasi dışı yöntemlere başvurur. Hükümdarlık miras yolu ile babadan oğula geçer. Otokrasilerde başa miras yolu ile geçilmez ancak başvurulan yöntemler tıpkı monarşide olduğu gibi demokratik olmayan yöntemlerdir.

Otokrasinin monarşiden farklı bir özelliği daha vardır. Monarşik yapılarda ülke yönetimi bir ya da birkaç kişinin elinde olabilir. Ancak otokraside ülke yönetimi sadece tek bir kişinin elindedir. Otokrasi bu yönü ile federal yönetimlerden de ayrılır. Federal yönetimlerde yasama ve yürütme organlarına karşı bir yükümlülük söz konusu iken otokraside ise tek bir kişide bütün yetkiler toplanmıştır.

Otokrat Nedir? Kimlere Otokrat Denir?

Otokrasi yönetiminin egemen olduğu yerlerde, yönetimi elinde tutan kişiye otokrat denir. Otokratlar kendilerini üstün özellikli gördükleri için kimseye karşı sorumluluk taşımaz. Kimseye danışma sorumluluğunu olmayan otokratlar kafasına koyduğu her şeyi özgürce yapabilme hakkını kendinde görür. Otokratların aldıkları kararlardan dolayı hiç kimseye hesap vermelerine gerek yoktur. Kişi halk adına kendisi karar verebilir. Kendisine göre iyi, doğru ve güzeli halka dayatabilir.

Siyasal kudreti elinde bulunduran, hükümdar anlamına da gelen otokrat yönetim demokrat yönetimlerin tam tersidir. Demokrat yönetimlerde halk kendisi için iyi, doğru ve güzel olanı seçebilir. Kendi sorunlarının çözümleri hakkında halk kendisi karar verebilir. Burada yine halkın seçtiği temsilciler yönetime halkın kararlarını iletir. Otokrat yönetimlerde ise, halk tamamen otokratın koyduğu kurallara uymak zorunda, onun sunduğu haklara sahip olmak zorundadır.