Sevimli de bir hayvan: Ornitorenk nedir?

ornitorenk nedir, ornitorenk nedir

Görüntüsü fok balığı ile ördek arası olan ilginç olduğu kadar sevimli de bir hayvan olan ornitorenk nedir? Ornitorenk her ne kadar bir Tıp terimi ya da bir hastalık ismi gibi dursa da aslında çok da sevimli olan bir hayvanın adı. Avustralya ya da Tazmanya’da yaşayan üstelik memeli de bir hayvan olan ornitorenk bir özelliğiyle diğer memelilerden ayrılır.

Ornitorenk memelilerden neden ayrılır? 

Ornitorenk aslında diğer memeli canlılar gibi evladını karnında ya da kesesinde değil aynı sürüngenler ya da deniz canlıları gibi yumurtaların içinde doğururlar. Normal şartlarda bir memeli bunu yapamazken ornitorenkler kendileri gibi beş farklı memeli cinsiyle aynı şeyi yaparak evrime tokat atan canlılardan biri olmuştur.

İlk ornitorenk isimli bu sevimli hayvanı ise 1798 yılında John Hunter isimli bir kaptan resmetmişti. Tabii kaptanın bu keşfinin ardından ornitorenk bilim insanlarının gözdesi olmuştu. Çünkü o hem yüzen hem bir memeliye benzeyen hem de ördek gibi gagası olan bir canlıydı. Bilim insanları ornitorenklerle ilgili olarak kuş burunlu ördek benzeri gibi bir benzetmeyle yaratıcılıktan uzak bir tasvir yapmış olsa da ornitorenkin ilginçliğini yeteri kadar anlatan küçük bir özet denebilir.

‘Ornitorenk nedir’ i çözdük peki tam olarak neye benziyor?

Ornitorenk nedir sorusunun yanıtının artık bir hayvan olduğuna kanaat getirdiniz. Peki bu ornitorenk tam olarak neye benziyor? Düz ve yassı bir kuyruğu olan ornitorenkin vücudu kahverengi kılları ise oldukça yoğundur. Her ne kadar koyunlar gibi yağından faydalanamasak da ornitorenklerin kuyruğundaki yağ en az bir koyunun kuyruğunda olan yağla aynıdır. Ayakları tıpkı bir ördek gibi ağlı olan ornitorenklerin gagaları da vardır. Sadece yiyecek avlamanın dışında ornitorenkler gagalarını algılamak için de kullanırlar. Öyle ki bilim insanları bu hayvanın herhangi bir tehdit ya da rahatsızlık hissettiği durumlarda gagalarından düşük şiddette bir takım sesler çıkardığını belirlemiştir. Bu özelliğiyle sevimli olduğu kadar ilginçlikler silsilesi olan ornitorenkler çok da ağır değildir. Ortalama 2 kg olan bu hayvanların vücut sıcaklığı da 37 derecedir. Hayatını suda geçiren bu canlılar için sıcakkanlı da denebilir.

Suya dalarak avlanan ornitorenkler için kara yaşantısında duyu organlarını kullandığını da söylemek mümkün.