Neyin Ne Olduğunu Öğreneceğiniz Tek Adres

Nomofobi Nedir?

çağın hastalığı olan telefon bağımlılığı nomofobi nedir, nomofobi belirtileri

Siz de cep telefonu olmadan yaşayamayanlar arasında mısınız? Sabah uyandığınızda ilk gördüğünüz şey cep telefonunuz mu? Cep telefonunuz elinizde olmadan en fazla kaç dakika durabilirsiniz? Eğer bu sorulara cep telefonsuz asla diye cevap veriyorsanız, tebrikler nur topu gibi bir nomofobiniz var. Peki yeni çağın vebası, teknolojinin bizi getirdiği son nokta olan nomofobi nedir? İşte telefonsuz nefes bile alamayanların bağımlılığı nomofobi hakkında merak ettikleriniz…

Nomofobi Nedir?

Nomofobi No mobile Phobia kelimelerinden türetilmiş bir kelime. Cep telefonu olmadan duramamak, cep telefonsuz kalmaktan aşırı korkmak anlamını içeriyor. Modern çağın sendromlarından biri olarak tabir edilen nomofobi hastası kişiler her an ulaşmak ve ulaşılmak isteğinin yanı sıra, akıllı telefonlarından bir an bile olsun ayrılmak istemiyor, onu her şeyden ve herkesten daha önemli görüyor. Akıllı telefon kullanımının artması ile birlikte artış gösteren telefondan mahrum kalma korkusu tıpkı uçak, yılan, yükseklik ya da yalnızlık korkuları gibi büyük bir fobiye dönüşebiliyor.

Nomofobi Belirtileri

Uzmanlara göre nomofobiye sebep olan şeylerin temelinde  teknoloji çağının neslimizi getirdiği yalnızlaşma, yabancılaşma duygusu yatıyor. Yalnız, mutsuz, özgüveni düşük ve gerçek hayatta sosyal becerileri eksik kişiler kendilerini dijital ortamda göstererek, bu ortama gün geçtikçe daha bağımlı bir hale geliyor. Nomofobinin çözülebilmesi için öncelikle kişinin telefonuna bağımlı olduğunu kabul ederek, bu bağımlılığı ile ilgili bir farkındalık geliştirmesi şart. Ancak bu farkındalığa rağmen nomofobinin üstesinden gelinemiyorsa psikyatristlerden destek alıp, teknoloji detoksu denilen tedavi yöntemini uygulamak kişinin nomofobi hastalığını yenmesini kolaylaştırabilir. Nomofobi ilerledikçe ciddi ruhsal problemlere yol açabileceği için, eğer kendinizde bu bağımlılığa ait belirtileri gözlemliyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden uzman bir  psikyatristten destek almanızı öneririz.

Exit mobile version