Nistagmus Nedir?
Halk arasında göz titremesi olarak bilinen ve gözün kontrolünü kuramama, gözün istemsiz bir şekilde hareket etmesi gibi durumları ifade eden rahatsızlık nistagmus nedir?
Nistagmus doğuştan ya da bebeklik döneminde ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Hastanın bir gözü ya da iki gözü birden istemsizce hareket etmesi durumudur. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen nigtasmus rahatsızlığında genellikle nistagmus rahatsızlığına sebep olan hastalık ya da faktör ortadan kaldırıldığında nigtasmus düzelme gösterir. Ancak eğer hastalık doğuştan (konjenital nistagmus) gelmekte ise tüm tedavi yöntemlerine rağmen hastalık ömür boyu sürer.
Nigtasmus Neden Olur?
Nigtasmus göz hastalığı birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Nörolojik sebepler hastalığın temel sebepleri arasında yer alır. Göz, boğaz, burun, kulak rahatsızlıkları da nigtasmusun ortaya çıkma sebeplerindendir. Nigtasmus görmeyi etkileyebileceği gibi bazı kişilerde görme problemi yaratmadan da var olabilir. Eğer hastalık görmeyi etkilemiyorsa genellikle ilkokul çağlarına doğru nistagmus azalır bazen de tamamen ortadan kalkabilir.
Tüm bunlar dışında katarakt, göz tansiyonu (glokom), albunizm, iris (göz bebeği) yokluğu, retina (göz dibi) bozuklukları, down sendromu, doğuştan gelen hastalıklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, alkol kullanımı, ilaç ve toksik durumlar da nigtasmusa yol açan faktörler arasında yer alır.
Nigtasmus Belirtileri Nelerdir?
Nigtasmus göz hastalığı aşağıda yer alan belirtileri içermektedir:
- Görme azlığı
- Tek gözde çift görme
- Görüntülerin sürekli titremesi
- Şiddetli baş ağrıları
- Bebeklikte baş sallama
Nigtasmus Nasıl Tedavi Edilir?
Nigtasmus göz hastalığının tedavisi kişinin hastalık sebebine göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden tedavi yöntemine geçmeden önce hastanın tanısal ayrımının çok iyi bir şekilde yapılması gereklidir.
Nigtasmus tedavisinde hastaya genellikle gözlük tedavisi uygulanır. Bununla beraber teleskopik yardımcı aletler, göz damlaları ve ilaç tedavisi nigtasmus tedavisinin yöntemleridir.
Bir Gözlük Birimi: Ekartman Nedir?
Tedavi süresi boyunca hastanın doktoru ile sürekli bir iletişim halinde olması gerekir. Bununla birlikte hastanın diğer hastalıklarının düzenli kontrolü yapılmalı, o hastalıklarının doktorlarının birbirleri ile iletişimi sağlanarak hastalığın tedavisi sağlanmalıdır. Tüm tedavi yöntemlerine rağmen iyileşme göstermeyen hastalık durumlarında, hastanın ve yakınlarının da kabulü ile hastaya ameliyat uygulanabilir.