Miyalji Nedir?

Miyalji Nedir?

Fiziksel ve sosyal yaşamı alt üst eden, vücutta sürekli ve geçmek bilmeyen ağrılara sebep olan miyalji nedir? Kas romatizması adı ile de bilinen miyalji sürekli olarak yaşanan kas ağrılarıdır. Vücudun birçok bölgesinde hissedilen ve aşırı bir ağrı sebebiyle günlük hayatı olumsuz etkileyen miyalji fibromiyalji adı ile de bilinen bir tür kronik ağrı sendromudur. Myo – kas, Algia – ağrı kelimelerinden meydana gelen sendrom kasların aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanılması sonucu meydana gelir. Ciddi hastalıkların habercisi olabilecek miyaljinin belirtilerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

Miyaljinin Belirtileri

Miyaljinin belirtileri çoğunlukla başka hastalıklar ile karıştırılabilecek genel belirtilerdir. Ancak en önemli belirtisi sabah uyanmada zorlanma ve vücudun belirli yerlerinde görülen hassasiyettir. Nefes almada zorluk çekme ve kulak çınlaması da en yaygın miyalji belirtilerinden biridir. Miyalji ayrıca çarpıntı, el ve ayaklarda karıncalanma, hafıza problemleri, depresyon, sindirim problemleri, gün boyu yorgunluk, kalitesiz uyku, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler de gösterir. Miyalji teşhisi yapılan kişiler vücutlarındaki herhangi bir ağrıyı normalden çok fazla algılar.

Miyaljinin Nedenleri ve Tedavisi

Miyaljinin oluşumunda genetik faktörler son derece etkilidir. Ayrıca kasların aşırı kullanılması, sakatlıklar, kasılma ve burkulamalar da miyaljiye neden olur. Kalsiyum ve potasyum gibi minerallerin eksikliği, metabolik kökenli düzensizlikler, depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları, kronik yorgunluk ve kronik kas ağrıları da miyaljinin başlıca sebepleri arasında yer alır.

Yukarıda yer alan belirtilenden bir ya da birkaçını fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına ve tedavi için ise fizik tedavi ünitelerine başvurmanız gerekmektedir. Miyaljinin teşhisi hastanın öyküsü, hastalığın belirtileri ve fiziki muayene aracılığıyla konulur. Hastalığın nedenleri belirlendikten sonra hastaya ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin yanı sıra hastanın yaşam biçiminde de değişiklikler yapması gerekmektedir. Örneğin stres azaltılmalı, sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalı, düzenli bir yaşam ve uyku süreci izlenmelidir. Miyalji tedavisinde istikrar son derece önemlidir. Hastanın vücudunu yormaması ve yeterli miktarda dinlenmesi ağrıların etkilerini büyük oranda azaltır. Tüm bunlar dışında masaj uygulamaları, yürüyüş, aerobik , yoga ve yüzme gibi egzersizler de yaşam kalitesini arttırarak ağrıların azalmasında yardımcı olur.