Mandela Etkisi Nedir?

Mandela Etkisi Nedir?

Gerçek olduğunu sandığımız ama aslında belki de hiç olmamış olan şeyleri içeren mandela etkisi nedir? Son yıllarda, özellikle internet dünyasında bir tartışmadır sürüp gidiyor. Nelson Mandela ’nın ölümü ile başlayan bu tartışmanın tabii ki ana konusu adını da kendisinden alan mandela etkisi. Mandela etkisi genelde sadece bir kişinin ya da belirli bir grubun değil neredeyse dünyadaki tüm insanların tanık olduğunu söylediği, ancak gerçekte öyle bir olayın olmaması durumudur. Kitlelerin yanılgısı gibi tanımlandırabileceğimiz mandela etkisi doğru olarak düşündüğümüz ama aslında gerçekte farklı olan şeylerdir.

Mandela etkisi, tüm dünyanın Nelson Mandela ‘nın 80 ‘li yıllarda yattığı Güney Afrika’daki hapishanede öldüğünü düşünmesi ile başladı. Hatta konu ile ilgili bir yazar ” Evet doğru, hatta o öldükten sonra televizyondan cenazesini ve meydana gelen olayları izledim, eşinin acı dolu konuşmasını hatırlıyorum. ” şeklinde bir açıklama yaptı. Ancak Mandela gerçekte 1990 yılında hapishaneden çıkmış ve 90 ‘lı yılların sonunda ise devlet başkanlığı yapmıştı. Ve hayatının büyük bir bölümünde bir suçlu olarak değil, saygın bir kişi olarak hatırlanmıştı. Ancak tüm bunlara rağmen birçok insan Mandela ‘nın 80 ‘li yıllarda hapishanede öldüğüne emindi.

Mandela etkisinin çıkış yeri büyük bir kitlenin bir olayı ya da bir bilgiyi yanlış hatırlayıp insanlara da yanlış aktarmasından kaynaklanıyor. Özellikle görsel ve sosyal medya üzerinden yapılan bu aktarım aslında kitlesel bir yanılsama. Çoğu zaman manipülasyon amaçlı yapılan bu yanılsama daha çok siyasetçi ya da ünlülerin rant ve tiraj sağlamak için uydurdukları içeriklerden kaynaklanıyor.

Mandela etkisinin bazı bilinen örnekleri ise şu şekilde;

  • Mickey Mouse’un bir pantolon askısı olduğunun düşünülmesi, ancak gerçekte hiçbir zaman bir pantolon askısına sahip olmaması.
  • Monopoly kutusunda yer alan maskotun tek gözünde bir merceğin olduğu düşünülmesi, ancak maskotun gözünde hiçbir şey olmaması.
  • Star Wars filminde “Luke, I’m your father”  sahnesinin olmaması.
  • Volkswagen logosundaki V ve W harflerinin birleşik olmaması.
  • Dünyaca ünlü çikolata Kitkat ‘ın yazılışının Kit-Kat olarak olarak bilinmesi ama aslında KitKat olması.
  • 90’lı ve 2000’li yılların Türkiye ‘sinde izlediğimiz Hugo programında herkes bu sahnenin olduğunu düşünse de aslında küfür eden çocuk sahnesinin olmaması.