Yaz Geldi, Kenelere Dikkat: Lyme Hastalığı Nedir?

blank
lyme hastalığı nedir, lyme hastalığı belirtileri, lyme hastalığı tedavisi

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte özellikle piknikçileri ve doğa ile sık sık vakit geçirenleri bir kene telaşıdır aldı gitti. Her yıl karşılaşılan kene problemi, birçok kişinin tatil keyfini yerle bir etmeye yetiyor. Keneler sadece tatil keyfini zehir etmek ile kalmayıp bulaştırdığı hastalıklar ile de birçok insanın hem tadını hem de sağlığını bozuyor. Lyme hastalığı da keneler yolu ile bulaşan hastalıklardan biri. Peki lyme hastalığı nedir? Nasıl bulaşır ve tedavisi nasıldır? İşte detaylar…

Lyme Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?

Lyme hastalığı kene kaynaklı spiroketal bir hastalıktır. Hastalığa kenede bulunan ve Borrelia burgdorferi adı verilen bir bakteri sebep olur. Hastalık genellikle Ixodes ricinus (sakırga) türü kenelerin ısırması ile insana geçer. Lyme hastalığının kişiye bulaşabilmesi için kenenin enfekte olmuş olması gerekir. Enfekte Ixodes cinsi kene eğer kişiyi ısırırsa Borrelia burgdorferi isimli bakteri kişiye bulaşarak hastalığa sebep olur. Genellikle insan enfeksiyonlarının çoğunluğu enfekte ancak olgunlaşmamış keneler tarafından meydana gelir. Bunun sebebi olgunlaşmamış kenelerin 2 mm’den daha küçük olmalarıdır. Bu küçük keneler vücut üzerinde çok zor tespit edildiği için vücuda daha kolay tutunur ve daha kolay hastalığı bulaştırabilir.

Daha çok ilkbahar ve yaz aylarında gözlemlenen lyme hastalığında keneler  insan vücudunda daha çok kasık, koltuk altı ve kafa derisi gibi zor görülen yerlere tutunur.

Lyme Hastalığı Belirtileri

Lyme Hastalığında belirtiler kenenin ısırmasından yaklaşık 3-30 gün arasında kendini göstermeye başlar. Belirtiler genellikle aşağıdaki gibidir:

  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Vücutta titreme
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Baş ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişme
  • Isırık yerinde kızarıklık
  • Cilt döküntüleri
  • Kalp çarpıntısı ve baş dönmesi

Lyme Hastalığı Tanı ve Tedavisi

Lyme hastalığında gözlenen belirtilerin birçoğu kendiliğinden bir süre sonra geçerek ortadan kaybolur. Ancak hastalığın tedavi edilmediği çoğu vakalarda zamanla ilave komplikasyonlar gelişebilir. Bu yüzden lyme hastalığının tanı ve tedavisi son derece önemlidir. Tanı semptomlara, fizik muayene bulgularına ve laboratuvar testlerine dayanır. Tedavi sürecinde ise hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisi sonrası hasta kısa sürede iyileşerek sağlığına geri kavuşabilir.