Lökosit Nedir?

Lökosit Nedir?

Hayati bir öneme sahip olan ve enfeksiyonlarla savaşarak vücudumuzu birçok hastalığa karşı koruyan lökosit nedir? Lökosit beyaz kan hücreleridir. Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lökositlerin üretildikleri yer kemik iliğidir. Timus bezi, lenf bezleri ve dalak gibi lenf sistemine bağlı vücut dokularında depolanır. Bu bölgelerde depolanmasının amacı vücudun ihtiyaç duyduğu anlarda lökositleri kullanabilmesidir. Lökositlerin temel görevi bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudu başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere birçok önemli hastalığa karşı korumaktır.

Lökosit Çeşitleri

Lökositlerin farklı görevlere sahip olan 5 çeşidi vardır. Bunlardan ilki nötrofillerdir. Nötrefiller lökositlerin % 50 – 80 ‘ini oluşturan beyaz kan hücreleridir. Bağışıklık sistemindeki mantar ve bakterileri yok ederler. İkinci lökosit çeşidi ise lenfositlerdir. Lenfositler vücut için oldukça önemli lökositlerdir. Vücudu bakteri, virüs gibi tehditlere karşı korumak için antikor üretirler.

Bir diğer lökosit çeşidi ise monositlerdir. Monositlerin görevi vücuda giren bakteri ve mikroplara saldırmak ve onları ortadan kaldırmaktır. Eozinofiller ise vücudu parazitlere ve alerjik reaksiyonların sebep olduğu iltihaplanmalara karşı korur. Son lökosit olan bazofillerin görevi ise bağışıklık sistemini gözetmek ve oluşan yaraları tedavi etmektir.

Lökosit değerleri enfeksiyon ve lösemi gibi hastalıkların tanısı için önem taşır. Lökositlerin düşük ya da yüksek olmaları çeşitli hastalıkların habercisidir. Standart lökosit değerleri;

  • Yeni doğan bir bebekte : 9000-30.000 mcl
  • Doğumdan 15 gün – 1 ay sonra : 5.000 – 20.000 mcl
  • 2 yaş altı çocuklarda : 6200-17.000 mcl
  • 2 yaş üstü çocuklar ve yetişkinlerde : 4400-11000 mcl ‘dir.

Lökosit değerleri kan sayım cihazları ve lökosit esteraz adı verilen bir idrar testi ile belirlenebilir. Test sonucunda lökosit yüksek ya da düşük çıkabilir. Yüksek çıkması böbrek enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı, idrar yolları tıkanıklığı gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Değerlerin düşük çıkması ise kan hücreleri ya da kemik iliği ile ilgili rahatsızlıkların, bazı kanser türlerinin , HIV (AIDS), tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıkların,  B12 vitamini, folat, bakır ve çinko eksikliğinin belirtisi olabilir.

Lokösit değerleri normalden farklı olan kişilere uzman doktorlar tarafından sorunun tam nedenini saptamak için farklı testler uygulanmalı, eğer sebebi basit bir rahatsızlık ise ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca hastalar lökosit değerlerini normale getirebilmek için bol bol su içmeli, düzenli egzersiz yapmalı, sigarayı bırakmalı, sağlıklı beslenmeli ve stresten uzak durmalıdır.