Kansere İpucu Olabilir : Lezyon Nedir?

lezyon nedir, lezyon belirtileri, lezyon tedavisi

Duyulduğunda akla ilk olarak kanser hastalığını getiren, vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelebilen lezyon nedir? Lezyon, vücutta meydana gelen bazı hastalıkların sebep olduğu organ ve doku değişiklikleridir. Kimi zaman gözle görülebilen yerlerde oluşan lezyonlar, kimi zaman sadece doktorlar tarafından yapılabilecek testler ile ortaya çıkar.

Lezyon Neden Olur?

Lezyon oluşumuna çeşitli hastalıklar sebep olur. İnsan vücudunda ortaya çıkan ve gelişme gösteren hastalıklar organ, hücre ve dokularda kimi değişikliklere yol açarak vücutta lezyon oluşumuna yol açar. Değişimler kimi zaman hücre ve dokularda görülebileceği gibi, kimi zaman iç organlarda da gözlemlenebilir. Lezyonlar genellikle tümör ve abse gibi kitle şeklinde meydana gelir. Meydana geldikleri yerdeki kanı tamamen kendilerine çektikleri ya da tam tersi bir büzüşmeye yol açtıkları için gözle görülür ve kolayca fark edilebilirler. İyi huylu ya da kötü huylu türleri bulunan lezyonlara tanı koyabilmek için şekilleri, çevre doku farkları, kenar ve iç yapıları incelenir. Göz, diş, karaciğer, beyin, meme , rahim, boğaz ya da akciğer, böbrek gibi vücudun hemen her bölgesinde lezyon meydana gelebilir.

Lezyon Belirtileri

Lezyonların belirtileri bulundukları yerlere göre farklılık gösterir. Örneğin gözde meydana gelen lezyonlar bulanık görmeye sebep olur. Omurilikte meydana gelen bir lezyon ise hareket kabiliyetinde kısıtlanmalara, bacaklarda uyuşukluğa ya da idrar yapma zorluğuna yol açabilir. Sinir akışlarının yer aldığı bölgelerde oluşan lezyonlar en tehlikeli lezyonlar arasındadır. Dişte bulunan lezyonlar diş etlerinde kanama, çürük ve iltihaplanmalara yol açabilir.

Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lezyonların tedavi edilebilmesi için uzman bir doktorun detaylı bir muayenesine ihtiyaç vardır. Lezyonların türü, boyut ve şekilleri incelenmeli, hastaya gerekli testler uygulanmalıdır. Ayrıca herhangi bir tedaviye geçilmeden önce lezyonun iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığı tespit edilmelidir. Tüm tespitler yapıldıktan sonra lezyonlu doku ya da organ inceleme altına alınmalı ve doktorun uygun gördüğü bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Lezyon tedavisinde ilaç tedavi yöntemi uygulanabildiği gibi, hastaya cerrahi yöntemler de uygulanabilir. Tedavi sonrası lezyonlu bölge tümü ile temizlenmiş olsa bile, hasta düzenli olarak kontrole giderek lezyon oluşumunun tekrar edip etmediğini kontrol etmelidir.