Lahit Nedir?

Lahit kelimesini pek çok kişi duymuş olsa da anlamını bilmeyenlerin sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Peki, lahit nedir?

Lahitlerin Anlamı Nedir?

Lahit kelimesi aslında, Arapça kökenlidir. Türkçe karşılığına baktığımız zaman karşımıza, mermer ya da taş gömüt gibi bir anlam çıkmaktadır. Ülkemizde olan Lahitler, arkeoloji müzelerinde korunmakta ve sergilenmeye devam etmektedir. Peki, lahitlerin neden özel bir ismi var? Lahitler, Antik Çağ zamanında kralın, kralın soyundan gelen ailesinin ya da zenginlerin öldükleri zaman gömüldükleri sandık biçiminde mezarlara verilen özel bir adlandırmadır. Bu lahitlerin önemi ise; ölen kişilerin kıymetli eşya, para ve ziynetlerle gömülmesinden kaynaklanır. Ölülerin eşyalarla gömülme sebebi, insanların öldükten sonra başlayacak olan yeni hayatlarında sevdikleri bu eşyalara ihtiyaç duyma düşüncesinde yatıyor. Mezarların oda şeklinde yapılma sebebinin ana temeli de bu düşünceden doğuyor.

Antik Mısır ve Antik Yunan’da Lahitler

Antik Çağ döneminde Lahitler; bölgede bulunan taşlardan özellikle mermerin yontulmasıyla yapılırdı. Mısır’da Antik çağlarında, lahitlerin içine mumyalanmış olan ölüler konulurdu. Üzerinde de çoğunlukla ölünün kabartılmış bir heykeli yer alırdı. Yunan Antik Çağı’ndaysa Lahitler, genellikle o dönemin tapınaklarına benzer şekilde yapılmaktaydı. Lahitlerin üzerinde el işçiliğiyle yapılan çeşitli süslemelerle beraber yüksek ya da alçak kabartmalı oyuklar yapılırdı. İnsanların inanışlarında yaşanan değişmeler, pek çok alanda olduğu gibi lahitlere de yansımıştır. Lahitler oda halinden çok, küçük birer eve dönüşmeye başlamışlardır. Öldükten sonra hayatın devam ediyor olması da, yapılan bu oda ya da küçük evlerde ölen kişinin hayatına devam edeceği inancını destekliyor. Hatta inançlara ve kültürlere göre de lahitlerin görünümünün ve işlevinin değiştiği bilinmektedir.

Lahit Çeşitleri Neler?

Antik Çağlarda inanışa ve kültüre göre lahitler farklılık kazanıyor. Genellikle dört tipte inceleniyor. Bu tiplerden ilki Likya Lahitleri. Bu lahitler, küçük birer ev biçiminde yapılanlardır. Çatı şeklinde kapakları ve küçük pencere delikleri bulunur. Kline Lahitleri de evi andırır. Ölünün yemek masasını ya da yatağını andırmaktadır. Girlandlı Lahitler; yaprak, girland, çiçek ve meyvelerden meydana gelen şeritlerle süslenen mezarlardır. Klazomenia lahitlerinde ise, zengin bezemeler ve anıtsal yapıda bir görünüş bulunmaktadır.