Sabahın Erken Vakti: Kuşluk Vakti Nedir?

blank
kuşluk vakti, kuşluk vakti nedir, kuşluk vakti ne demek

Bir güne ait bir zaman dilimi olarak bilinen kuşluk vakti halk arasında sabah ile öğle arasında kalan vakit olarak ifade edilir. Arapça Duha kelimesinden dilimize geçen kuşluk vakti güneş doğduktan kırk beş dakika sonra başlar ve öğle vaktinden yirmi dakika önce sona erer. Kuşluk namazı ile de adı sıkça anılan kuşluk vakti nedir? Kuşluk vaktinde nasıl namaz kılınır yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kuşluk Vakti Nedir?

Kuşluk vakti sabah ile öğle arasında kalan zaman dilimidir. Bazı yerlerde öğlen vaktine yakın yapılan kahvaltılar kuşluk kahvaltısı olarak tanımlanır. Eğer kahvaltıda hafif yiyecekler bulunuyorsa buna kuşluk yemeği de denebilir. İngilizce’de brunch olarak geçen kuşluk yemeği, bu süre arasında yapılan kahvaltı olarak adlandırılır. İnanışa göre kuşluk vaktinde kuşluk ya da duha namazının kılınması gereklidir. Kuşluk vaktinde kılınan namaz en az iki rekat kılınmalıdır. Namazın kuşluk vaktinden öğleye 20 dakika kalıncaya kadar kılınması gereklidir. Kuşluk vakti Şems suresinde:

“Zât-ı ulûhiyyetim hakkı için; Güneş’e ve onun kuşluk vaktindeki aydınlığına, Güneş’i tâkip ettiğinde
Ay’a, onu açığa çıkarttığında gündüze, onu örttüğünde geceye, gökyüzüne ve onu binâ edene, yere ve onu
yayıp döşeyene, nefse ve ona birtakım kâbiliyetler verip de kötülük ve iyiliklerini (fücûr ve takvâsını) ilhâm
edene YEMİN OLSUN Kİ;

Nefsini kötülüklerden arındıran (maddî ve mânevî kirlerden temizleyen) mutlakâ kurtuluşa ermiş; onu
kötülüklere gömen de elbette hüsrâna uğramıştır.” (eş-Şems, 1-10) olarak geçmektedir.

Kuşluk Namazı Nasıl Kılınır?

Kuşluk namazı 2 rekat ile 8 rekat arasında kılınır. Namazın kılınma vakti için güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar kılınması tavsiye edilir. Yani güneş doğduktan 45 dakika sonra kuşluk namazı kılınabilir. Bir ayette bununla ilgili “Kuşluk namazı, deve yavrusunun ayakları sıcaktan kızdığı zamandır.” (Müslim, Misâfirîn, 143) buyrulur. Nafile namazlar arasında geçen kuşluk namazı için peygamber efendimiz “Her gün, bedeninizdeki her bir kemiğiniz ve mafsalınız için bir sadaka gerekmektedir. Her tesbîh bir sadakadır, her tahmîd bir sadakadır, her tehlîl bir sadakadır, emr bi’l-ma’rûf bir sadakadır, nehy ani’l-münker de bir sadakadır. Bütün bunlara kişinin kuşlukta kılacağı iki rekât namaz kâfî gelir.”  sözlerini buyurmuştur bu yüzden mutlaka ciddiye alınmalı ve sık sık kılınmalıdır.