Asidik Bir Kimyasal : Kostik Nedir?

kostik nedir ve nerelerde kullanılır, kostik zararları nelerdir

Cilt ile direkt bir teması bulunduğunda tepkimeye giren, zararları olduğu kadar faydaları da bulunan kimyasal formül, kostik nedir? Bilinen adı ile sodyum hidroksit yani kostik beyaz renkli bir maddedir. NaOH formülü ile gösterilen kostik, ingilizcede yakıcı ve aşındırıcı gibi bir anlamı bulunan Caustic Soda kelimelerinden gelir. Yumuşak ve kaygan bir yapısı bulunan suda çözünebilen bir madde olan kostik cilt ile direkt temas ettiğinde tepkimeye girerek kaşındırıcı bir etki yaratır.

Kostik Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kostik soda, sud kostik gibi isimler ile de bilinen kostiğin ana kullanım amacı asidik gazları yakalamaktır. Bununla birlikte endüstride de yapay sabun, yapay ipek, deterjan gibi ürünlerin yapımında, petrol rafinerilerinde kullanılmaktadır. Sabunun ham maddelerinden biri olan kostik mutfaklarda kullanılan lavabo açıcıların da içerisinde kullanılır. Kostik maddesinin kullanım alanı oldukça yaygındır. Tekstil üretiminden kağıt ve hamur üretimine, sanayi dallarından temizlik sektörüne ve kimyaya kadar birçok alanda kostik kullanılır.

Kostik katı halde bulunan bir maddedir. Saf beyaz bir rengi vardır. Maddenin çözeltisi genellikle sarı kumaşlar üzerinde leke bırakır. Kostik payet kostik, boncuk kostik ve sud kostik olmak üzere üç farklı şekilde temin edilebilir. Payet ve boncuk kostik katı haldedir. Sud kostik ise payet kostiğin su ile karışımından meydana gelir.

Kostik Zararları Nelerdir?

Bir tür baz olan bu madde su ile birleştikten yaklaşık beş dakika sonra sıcaklığında artış yaşar. Sıcaklığı yaklaşık 50 santigrad dereceye kadar çıkan kostik asit bazlı bir malzemedir.  Bu yüzden yakıcıdır ve yeterli oranda temizlenmediğinde tehlike içerir. Cilde, göze ve solunum yollarına ciddi zararlar verebileceği için kullanımı esnasında mutlaka gözlük ve eldiven takılmalı, kokusu kesinlikle solunmamalıdır.

Su, kuvvetli asitler, yanıcı maddeler, metaller ve ısı kostik ile kesinlikle buluşmaması gereken maddeler arasındadır. Kostik yutulduğunda  kalp damarlarında çökme ve koma gibi ölümcül tehlikeler yaratabilir. Ayrıca kostik ağız ve midede yanıklar, bulantı, kusma, mide ve bağırsak sisteminde delinmeler, solunum sisteminde tahriş ve yanıklara sebep olabilir. Kostik ile temas edilmesi durumunda vakit kaybetmeden doktor çağrılmalı ve kişi tedavi altına alınmalıdır.