Doz Aşımına Dikkat: Kortizon Nedir?

kortizon nedir, kortizon ne demek, kortizon nasıl kullanılır

Önemli hastalıkların tedavi aşamalarında birçok farklı ilaç türü kullanılır. Bu ilaçlardan biri olan kortizon kortikosteroid sınıfında yer alan anti-alerjik bir hormondur. Kanserle mücadeleden, deri hastalıklarına, alerjik hastalıklardan enfeksiyonlara kadar birçok aşamada kullanılan kortizon nedir, neden kullanılır gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kortizon Nedir?

Kortizon ciddi rahatsızlıkların tedavi süreçlerinde kullanılan immünsupresif (bağışıklığın baskılanması) ve anti-enflamatuvar (iltihap kurutucu) bir hormon türüdür. Bu hormon bağışıklık sistemini etkileyerek inflamatuvar tepkileri azaltır ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Astım, alerji atakları, kanser, deri rahatsızlıkları, ülseratif kolit, sedef hastalığı, egzama, artrit gibi birçok hastalığın tedavisinde kortizon baş roldedir. Kortizon vücudumuzda doğal olarak bulunan bir hormon olabildiği gibi ilaç yolu ile de vücuda takviye edilebilir. Doğal kortizon böbrek üstü bezlerinden salgılanır. Vücuttaki karbonhidrat ve yağ dengesinin sağlanmasından görevlidir. Doğal kortizon vücut yağlarının kana karışmasını sağladığı gibi yağların şekere dönüşmesine yardımcı olarak vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Bununla birlikte vücudun enfeksiyonlar ve çeşitli hastalıklar ile savaşmasına yardımcı olan antikor üretimini destekler. Bağışıklığı güçlendirir, vücudun savunma mekanizmasını geliştirir.

Kortizon vücutta yeterli miktarda salgılanamadığında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Yorgunluk, halsizlik, bağışıklığın düşmesine bağlı sağlık sorunları kortizon eksikliğine belirtidir. Kortizon takviyesinin gerçekleşmemesi uzun vadede kişinin daha ciddi hastalıklara daha kolay bir şekilde yakalanmasına yol açabilir, hastanın hayatını tehlikeye atabilir. Bu yüzden kişinin vücudunda kortizon hormonu yeterli olmadığı durumlarda mutlaka dışarıdan takviye edilmesi şarttır.

Kortizon Ne İçin Kullanılır?

Kortizon, yüksek stres ve hayati tehlike gibi durumlarda vücudun kendiliğinden salgıladığı bir hormon türüdür. Stres hormonu olarak da bilinen kortizon hormonu genellikle bağışıklığın sisteminin tehdit olarak algıladığı stres ve hayati tehlike yaratan durumlarda salgılanarak kişinin bu tehlikeden uzaklaşmasını sağlar. Sentetik yani dışarıdan takviye edilen kortizon hormonu ise vücutta bulunan ağrı ve iltihapların tedavisinde, dirsek, kalça, omuz, diz, bilek gibi eklemlere enjekte edilerek kullanılabilir. Bununla birlikte tendinit, reaktif artrit, gut, psoriatik artrit gibi hastalıkların tedavisinde, kalp ve damar hastalıklarında, sinir sistemini etkileyen hastalıklarda, kan hastalıklarında, karaciğer hastalıklarında, tümörlerin tedavi edilmesinde kortizon kullanılabilir.