Ketojenik Diyet Nedir?

blank
ketajonik diyet nedir, ketajonik diyete nasıl başlanır

Ketojenik Diyet Nedir?

Sağlıklı yaşam ile ilgilenenlerin son yıllarda çok fazla duymaya başladığı, yeni beslenme trendlerinden biri olan ketojenik diyet nedir? Keto diyeti olarak da bilinen ketojenik diyet, protein ve yağ temelli bir beslenme biçimidir. Karbonhidrat tüketimini mümkün olduğunca azaltarak protein ve yağ miktarını artırmayı hedefleyen ketojenik diyette vücut glikoz yerine yağ yakmayı hedefler. Karbonhidratlı beslenme alışkanlığı gereği birçok insan metabolizmasının temel enerji kaynağı glikozdur. Vücut karbonhidrat ve şekerden elde edilen glikozu yakarak enerjiye dönüştürür. Ancak karbonhidratlı beslenme alışkanlığı kan şekerinin kısa sürede yükselmesine, kişinin acıkmasına ve beraberinde kilo artışına yol açar. Kan şekerinin yükselmesi ile abur cubura yönelen kişinin vücudunda fazladan glikoz birikir ve bu da glikozun yağ olarak depolanmasına sebep olur. Ketojenik diyette ise karbonhidratlı besinler yerine protein ve sağlıklı yağ türleri seçilerek vücudun glikoz değil yağ yakması hedeflenir.

Ketojenik Diyetin Faydaları

Ketojenik diyet yağ yakımını desteklediği için kilo vermeyi kolaylaştıran bir diyettir. Bunun dışında ayrıca karbonhidrat temelli beslenmenin getirdiği diyabet, kalp ve damar hastalıkları, epilepsi, enflamasyon (iltihap) gibi çeşitli rahatsızlıkların oluşma riskini azaltır. Ketojenik beslenerek vücudunuzda enerji verimliliğini artırabilir, kendinizi daha uzun süre enerjik hissedebilirsiniz. Ketojenik diyet sayesinde zihinsel performansınızı da artırabilir , vücuttaki kanser hücrelerinin büyüme hızını azaltabilirsiniz.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Öncelikle her diyet ve beslenme biçiminde olduğu gibi ketojenik diyette de başlamadan önce mutlaka doktorunuza ya da beslenme uzmanınıza danışmanızı öneririz. Ketojenik diyet yapmak istiyorsanız karbonhidrat içeren yiyecekleri beslenme programınızdan çıkarmanız ya da minimum seviyede tüketmeniz gerekir. Ekmek, makarna, kahvaltı gevrekleri, pilav, meyveler (elma, muz, portakal, kavun, karpuz) , kök sebzeleri beslenme programınızdan çıkarmalısınız. Daha çok balık, biftek, kuzu, kümes hayvanları, yumurta gibi protein kaynakları ile beslenmelisiniz. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler, bol yağlı süt ürünleri , hindistan cevizi yağı, çörek otu yağı, iyi zeytinyağı, susam yağı gibi sağlıklı yağları beslenme programınıza dahil etmelisiniz.

Ketojenik diyet uygularken sebzeleri kızartmadan buharda ya da ızgara olarak tüketmelisiniz. Proteini abartmadan kontrollü bir şekilde almalı, diyet boyunca günde en az 2,5 litre olacak şekilde su içmelisiniz. Diyabet ve yüksek tansiyon rahatsızlığınız varsa mutlaka bir uzman kontrolünde diyeti uygulamalı, diyete başlamadan önce de mutlaka bir uzmana danışmalısınız.