Kelebek Hastalığı Nedir?

blank

Kelebek Hastalığı Nedir?

Vücutta kelebek şeklinde döküntüler yaratarak, cilt yüzeyinde kabarcıklar meydana getiren ve yakalanan kişinin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyen kelebek hastalığı nedir? Tıptaki adı sistemik lupus eritematosus (SLE) olan kelebek hastalığı bir tür cilt hastalığıdır. Ciltte kelebek şeklinde döküntüler meydana gelmesinden dolayı halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinen bu hastalık sebebi tam olarak bilinmeyen , kronik ve otoimmün bir hastalıktır. Deri ile birlikte eklemler, böbrekler ve merkezi sinir sistemi gibi farklı organları da tutan ve vücutta şiddetli belirtiler gösteren hastalık, daha çok 15 – 45 yaş arası kadınlarda görülür.

Kelebek Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Kelebek hastalığı bağışıklık sisteminin vücudu bakteri ve virüslerden korumak yerine, cilt dokusuna saldırması ile meydana gelir. Başlangıcı sıradan bir enfeksiyon gibi görülen SLE, bulaşıcı bir hastalık değildir. Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal hücrelerini yabancı olarak algılayıp, bu sağlıklı hücrelere saldırması sonucu meydana gelir. Etkilenen cilt bölgelerinde kızarma, şişme, ısınma ve hassaslaşma meydana gelir. Kelebek hastalığının sebepleri tam olarak bilinmemekle beraber genetik, çevresel ve hormonal faktörlerin etkili olduğu düşünülür. Ayrıca enfeksiyonlar, stres, ultraviyole ışınlar ve kullanılan kimi ilaçlar da hastalığı tetikleyebilir.

Kelebek hastalığının belirtileri incelendiğinde ise belirtilerin bir anda değil haftalar, aylar hatta kimi zaman yıllar içerisinde ortaya çıktığı durumlar mevcuttur. Yorgunluk ve halsizlik en yaygın belirtidir. Ayrıca öksürük, ateş, kilo kaybı, iştah kaybı, deri döküntüleri, ışığa karşı duyarlılık gözlemlenir. Saç dökülmesi, akciğer zarı (plevra), kalp zarı (perikart) ve karın zarı (periton) iltihabı da diğer belirtiler arasındadır.

Kelebek hastalığında tedavi vücuttaki iltihaplanmayı azaltma yönündedir. Hastaya laboratuvar testleri ile SLE tanısı koyulması durumunda iltihabı azaltacak ilaç, ağrı kesici ve bağışıklık güçlendirici ilaç tedavisi uygulanır. Tedavi hastalık ortadan kalkana dek devam eder. Hastanın bu süreç içerisinde düzenli olarak kontrole gitmesi, ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması, sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürmesi hastalığın seri açısından önem taşır. Kelebek hastalığı güç bir kronik hastalıktır , her hastalıkta olduğu gibi burada da erken teşhis ve tedavi hastanın sağlığı açısından büyük önem taşır. Yukarıda yer alan belirtilerden bir ya da birkaçını fark ettiğinizde vakit kaybetmeden uzman bir hekime görünmenizi öneririz.