Uçak Yolculuklarının Korkulu Belası : Jet Lag Nedir?

blank
jet lag nedir ve neden olur, jet lag belirtileri, jet lag nasıl önlenir

Uzak ülkelere yapılan uçak yolculukları her ne kadar keyifli ve heyecanlı olsa da, uçuş aşaması yolcuların bünyesinde bazı değişikliklere ve rahatsızlıklara yol açabilir. Jet lag adı verilen durum bu rahatsızlıklardan biridir. Peki jet lag nedir? Neden olur ve önüne geçmek için ne yapmak gerekir? İşte jet lag ile ilgili merak ettikleriniz…

Jet Lag Nedir? Neden Olur?

Jet lag uçak yolculukları sonrası vücudun biyolojik saati ile, seyahat edilen yerin saatinin uyuşmamasıdır. Bu uyuşmazlık sonucu vücut bocalar ve yorgunluk, uykusuzluk gibi semptomlar göstermeye başlar. Uzun uçak yolculuklarının sonucunda jet lag olmasının sebebi tamamen fizyolojiktir. Uçuş sonrası vücudun tüm enerjisini etkiler ve vücudun farklı türde rahatsızlıklar yaşamasına sebep olur.

Sağlıklı, normal bir kişinin vücudu 24 saatlik ritim adı verilen bir döngü etrafında çalışır. Halk arasında biyolojik saat olarak bilinen bu döngü sıradan bir gün içerisinde gerçekleştiğinde, vücut salgılanması gereken hormonları doğru ve yerinde bir şekilde salgılar. Ancak uzun süreli uçak yolculukları sonucu farklı saat dilimlerinde olmak bedenin doğal olarak 24 saatlik ritminin bozulmasına sebep olur.

Jet Lag Belirtileri

  • Yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik
  • Uykusuzluk, uyku sersemliği,
  • Bağırsak hareketlerinde farklılık, kabızlık ya da ishal,
  • Dikkat dağınıklığı
  • Huzursuzluk
  • Kafa karışıklığı,
  • Aşırı uykulu olma hali / Uykusuz olma hali

Jet Lag’den Nasıl Kurtulunur?

Jet lag olmamak için bazı önlemler alabilmek mümkün. Bazı küçük yöntemler, jet lag semptomlarını azaltmayı ya da tamamen ortadan kaldırmayı sağlayabilir. Bu yöntemlerden en basiti uçakta uyumaktır. Özellikle yolculuk doğu yönüne ise uçakta uyumaya çalışmak yolculuk bittiğinde biyolojik saatin şaşmasını önleyebilir. Uçakta uyuyabilmek için uyku hapı kullanılabilir, gürültü ve sesten etkilenmemek için uyku maskesi ve kulak tıpası takılabilir.

Bunun dışında uçuş saatini stratejik olarak daha iyi bir saate seçmek, yolculuktan en az bir hafta öncesinde gidilecek yerin saatine göre yaşamaya başlamak vücudu zaman farkına alıştırmayı kolaylaştırır. Uçuş gününde bolca su ve sıvı tüketmek, alkol ve kafeinden uzak durmak, ağır yemekler yememek de jet lag etkilerini azaltmaya yardımcı olacaktır.