İnfak nedir?

infak nedir, infak

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz İnfak nedir? kısaca kişinin malı veya herhangi benzeri insanoğlunun ihtiyaçlarını hayır vesilesiyle harcaması demektir. İnfak, zekat ve diğer sadakaları kapsadığı gibi öte yandan, ihtiyaç duyulan yerlere Allah rızası için yapılan bağış, yardım ve hayırları, ailesine ve ahvaline yardım gibi tüm mal ile yapılan ibadetleri de kapsar. İnfak; para ve mal ile yapılsa da, ilimle, irfanla güzel söz ve gülümsemeyle de olur. Haliyle sağlığın, saadetin, gençlik vaktinin de infakı bulunmaktadır.

MALIMIZIN KAÇINI İNFAK ETMELİYİZ?

İslami bir terim olan İnfak, Allah için yaptığımız ibadetin en önemli yapı parçasıdır öyle ki onsuz dinin bir anlamı olmaz. Cömert bir insan olmanın göstergesi olan “infak” hadisesi, Kur’an’da farklı terimleriyle beraber 73 kısımda görülmektedir. “Sana hangi şeyi infak edeceklerini, nafaka vereceklerini sorarlar. De ki: İhtiyacınızdan artanı verin.” (2/Bakara, 219)

PEKİ İNFAKIN ŞARTLARI NELERDİR?

Maddi yahut manevi yapılan cömertliğin infak sayılabilmesi için öncelikle onun Allah rızası için yapılması en önemli hadisedir. Bu önemli ve saygıdeğer vasfın elde edilebilmesi için; yardımın gönüllü olarak yapılması karşılığında ise övgü, mükafat beklenilmemesi, yardımda bulunulan kişiyi rencide edebilecek hal, hareket ve sözlerden kaçınılması şarttır.

İNFAKIN İNSANA FAYDALARI NELERDİR?

Öyle ki İnfak, yardıma muhtaç insanların kıskançlık duygusunu köreltir; Varlık sahibi insanların manevi şahsiyetini yüceltir. İnfak sebebiyle zengin ve fakirin arasında saygı, sevgi ve güven aşılanır. İslam dininin kardeşliği de bu yolla nefes bulur.

İnfak hadisesi, mümine, paylaştığı herhangi bir şeyin kendi malı olmadığını hatırlatır ve ona bağış alışkanlığını bahşeder. Gerçek sahibin, Allah olduğunu hatırlatır.

Öte yandan İnfak, israf ve lüks tüketimi azaltır; kalbin çirkinleşmesini önler sevinç, mutluluk ve huzur verir. En önemlisi İnfak insanoğlunda şefkat ve merhameti çoğaltır; dost kazandırır, insanı Allah’tan başkasına muhtaç duymama faziletine nakşeder.

İnfak malı mülkü çoğaltır, malın bereketini hidayetini arttırır. “Allah, faize verilen malı noksanlaştırır; sadakalara, zekata verilen malı ise çoğaltır.” (2/Bakara, 276) İnfak, malı afetlerden, kişiyi belalardan korur ve saklar.

Haliyle İnfak, fakir ve zengin arasındaki makası daraltır onu kapatır. Dilencilik ve yapılan bir iyiliği yüzüne vurarak birini üzmek gibi onur kırıcı davranışlardan insanları korur. Kapkaççılık, hırsızlık, soygun, terör gibi kötü olaylara iten her şeyden korur.

HANGİ İNSANLARA KİMLERE İNFAK EDİLMELİDİR?

İnfakın ne olduğunu ne anlama geldiğini öğrendikten sonra kimlere infak etmemiz gerektiğini, hangi infakın daha kıymetli olduğunu Kur’an şöyle bildiriyor: “Onlar hangi şeyden infak edeceklerini sana sorarlar. De ki: Maldan infak edeceğiniz şey annenin, babanın, akrabanın, yetimlerin, yoksulların, yolcunun hakkıdır.” (2/Bakara, 215)