Ramazan Yaklaşıyor! İmsak Vakti Nedir?

imsak nedir, imsak vakti nedir, imsak ne zaman olur

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte adı da sıkça geçmeye başlayan, halk arasında oruca başlanan saat olarak bilinen imsak nedir? İmsak kelimesi sözlük anlamı ile “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” gibi anlamlara gelir. Halk arasında ise daha yaygın olarak dini kavramı ile kullanır. Dini anlamda imsak iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek anlamlarını taşır.

İmsak Vakti Nedir?

Zıttı iftar olan imsak yatsı namazı vaktinin sona erdiğini ve sabah namazı vaktine girildiğini ifade eder. Sabah ezanının okunduğu an olarak da tanımlanabilen imsak Ramazan ayı geldiğinde oruca başlama zamanı olarak ifade edilir. Oruç tutmak için gece uyanan ve yemek yiyen insanlar imsak vakti ile yeme içmeyi keser, cinsel ilişkiden, kötü söz ve davranıştan kaçınır. Bu durum iftar vakti ile orucun bozulmasına kadar devam eder.

Fecr-i sadığın oluştuğu vakit olarak geçen imsak vakti Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

İmsak vakti takvimlerde yine ”imsak” kelimesi ile ifade edilir. Oruç tutan kişiler oruca başlama vaktini imsak vaktine göre belirleyebilir. İmsak gecenin sona erdiği vakittir. Bu vakit sayesinde yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği an olduğu anlaşılır. İmsak Arapça kökenli bir kelimedir. İmsak vakti geldiğinde beraberinde sabah ezanı da okunur. Bu yüzden sabah ezanı duyulduğu an kişi yeme içme eylemini tamamlamalı ve orucuna niyet etmelidir. Eğer oruç tutmak isteyen kişi ezan başladığı esnada ağzında lokma tutuyor ve onu yutuyorsa bu durumda bir sakınca yoktur. Ancak kişinin kesinlikle ezan bittikten sonra bir şey yememesi ve içmemesi gerekir.

İmsak vakti orucun başlama zamanını belirttiği gibi aynı zamanda sabah namazının kılınma vaktinin geldiğini de ifade eder. İmsak vaktine gelindikten sonra sabah namazı kılınabilir. İmsak vakti sabah güneşinin doğuşu ile sona erer.