Aşırı Uyuma Hastalığı : Hypersomnia Nedir?

blank
hypersomnia nedir ve neden olur, hypersomnia belirtileri nelerdir

Ne kadar çok uyursam uyuyayım uykumu bir türlü alamıyorum, gece erken yatmama rağmen sabah uyanmakta çok güçlük çekiyorum diyorsanız, evet siz hypersomnia olabilirsiniz. Aşırı uyuma hastalığı olarak geçen hypersomnia çağımızın yaygın hastalıklarından biri. Hipersomnolens adı ile de bilinen hypersomnia nedir, neden olur ve tedavisi nasıldır gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız yazımızın devamına göz gezdirebilirsiniz. 

Hypersomnia Nedir ve Neden Olur?

Hypersomnia zamanın çoğunu uyuyarak ya da uykulu bir halde olarak geçirmeye sebep olan nörolojik bir hastalıktır. Günlük hayatı çekilmez kılan, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen hypersomnia ‘da kişiler geceleri uzun uyusa bile uykusunu tam olarak alamaz. Hastalar gündüzlerini ise aşırı uykulu bir biçimde geçirir. Hypersomnia ‘nın birincil çok uyuma bozukluğu ve tekrarlayan çok uyuma bozukluğu gibi farklı türleri vardır. Hastalarda kimi zaman sadece tek bir tür görülebilirken bazı hastalarda birden fazla hypersomnia türü gözlenebilir. Hypersomnia alzheimer hastalığı, parkinson hastalığı veya çoklu sistem atrofisi gibi hastalıklar ile ilişkili olabileceği gibi uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının da belirtisi olabilir.  Hypersomnianın oluşum nedeni genellikle genetik ya da psikolojiktir. Örneğin depresyon, alkol ve madde kullanımı, ilaç kullanımı gibi faktörler aşırı uyuma hastalığına sebep olabilir. Ayrıca vardiyalı çalışma,  tümör, kafa travması ya da merkezi sinir sisteminin işlevsizliği de hypersomnia sebepleri arasındadır. 

Hypersomnia Belirtileri Nelerdir? 

Hpersomnia hastaları gündüzleri uyanmakta güçlük çeker. Gün boyu yorgunluk ve uykusuzluk hissi en yaygın belirtilerdir. Konsantrasyon güçlüğü, hiçbir işe odaklanamama, sürekli uykulu bir halde gezme gibi durumlar da hypersomnia belirtileri arasında yer alır. İş yerinde, araba kullanırken, toplantılarda uyku isteği artar ya da kişi bu ortamlarda sık sık uykuya dalar. Hasta uyanma konusunda sıkıntı çektiği gibi, hastayı uyandırmak da oldukça güçtür. 

Hypersomnia Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yetişkinlerde daha sık görülen hypersomnia için hem ilaç tedavisi hem de psikoterapi yöntemleri uygulanabilir. İlaç tedavileri hastalığın iyileşme aşamasında oldukça etkilidir. Psikoterapi ise, psikolojik sıkıntılardan kaynaklanan hypersomnia durumlarında sorunun ortadan kalkması açısından son derece işlevsel bir yöntemdir.