Başlıca Besin Kaynağı: Hububat Nedir?

blank
hububat nedir, hububat ne demek, hububat anlamı, hububat türleri

Hepimiz günlük hayatımızda birçok farklı besin grubunu tüketiriz ancak en çok tükettiklerimizden biri hiç kuşkusuz hububatlardır. Arpa, buğday, mısır gibi tarım ürünlerinin hasat edildikten sonraki adına verilen isim olan hububat besin grubumuzun en temel taşlarından birisidir. Peki hububat nedir, türleri ve faydaları nelerdir? Yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hububat Nedir? Hububat Türleri Nelerdir?

Dünyada en fazla tüketilen gıdalardan biri  olan hububatlar buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve bu ürünlerin tohumlarına verilen isimdir. Hububatlar tohum halinde birçok farklı yemek türünde kullanılabileceği gibi işlenerek ekmek yapımında da kullanılabilir. Hububatlardan un, makarna, erişte gibi besinler de yapabilmek mümkündür. Son derece besleyici ve tok tutucu olduğu için diyetlerde de sıkça tercih edilen hububatların yetişme şartları son derece basittir. Birçok bölgede kolayca yetişebildikleri için dünyada en fazla yetişen gıdalardır. Bilinen başlıca hububat türleri aşağıdaki gibidir:

  • Arpa
  • Buğday
  • Darı
  • Mısır
  • Pirinç
  • Çavdar
  • Yulaf

Hububatların Faydaları

Hububatlar son derece faydalı besinler arasında yer alır. Bebeklik çağından yaşlılığa kadar her yaşta herkesin hububat türlerini beslenme programına dahil etmesi gerekir. Hububatlar çocukların gelişim ve büyüme aşamalarında çok önemlidir o yüzden bebeklikten itibaren mutlaka çocuklara hububat türleri verilmelidir. Hububatların içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminden tutun sinir sistemine kadar vücudun birçok alanında olumlu etki yaratır. İçerdiği besin ögeleri vücudun beslenme dengesini korur. Örneğin yulaf sindirim sisteminin çalışmasını destekler, zengin lif içeriğine sahiptir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kilo kontrolü sağlar. Bir diğer örnek olarak arpa fitokimyasallar açısından zengin, lif ve mineral içeriği güçlü bir hububattır. Kemik sağlığını korur, bağırsak hareketlerini destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde kalp hastalıkları ve kanserden korur. Bir diğer hububat türü olan buğday ise A, C, E, K, B6 ve B12 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor açısından zengin bir hububattır. Cilt ve saç sağlığını korur, sindirim sistemi için faydalıdır, içerdiği E vitamini, çinko ve niasin göz sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratır. Kısacası tüm hububat türleri insan vücudu içerisinde önemli etkiler yarattığı için düzenli tüketilmeli ve beslenme programına dahil edilmelidir.