Hologram Nedir?

hologram, hologram nedir

Hologram Nedir?

Son yılların en popüler teknolojilerinden biri olan, görenlerde şaşkınlık, hayranlık ve merak uyandıran hologram nedir? Hologram güvenlik amaçlı geliştirilen bir fotoğraflama yöntemi olsa da günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bir nesne ya da objenin lazer fotoğraflanması anlamına gelen hologram, üç boyutlu bir görünüme sahiptir. Lazer ışınlarının meydana getirdiği bir karışım olan bu ileri teknoloji ürünü, ışık dalgalarının çarpışma dokusu şeklinde kaydedilmesi ile meydana gelir. Lenssiz bir fotoğraflama yöntemi olan hologram iki farklı lazer ışının bir araya gelmesi ile oluşur.

Hologram Nasıl Oluşur?

Lazer ışınlarının renkleri dalga uzunluğuna göre farklılık gösterir. Lazer aktif edildikten sonra bir kapak sayesinde ışının geçip geçmediği kontrol edilir. Kullanılan iki farklı lazer ışını ise doksan derecelik bir açı yapar ve ikiye bölünür. İkiye bölünen bu iki ışının birleştiği nokta bulunur ve bu nokta beyaz bir ekrana yansıtılır. Bu sayede ürün ya da nesneler lazer ışınları sayesinde tanımlanabilir.

Hologram Nerelerde Kullanılır?

Hologram geçmişte ilk olarak güvenlik amaçlı olarak geliştirilmiştir. Ancak gelişen ve kullanım alanı gün geçtikçe genişleyen teknoloji sayesinde , hologram birçok farklı alanda kullanılır hale gelmiştir. Kozmetik, ilaç, gıda, aksesuar, hijyenik ürünler, kırtasiye ürünleri ya da araç parçaları hologram teknolojisinin kullanıldığı alanlardan sadece birkaçıdır. Hologram sayesinde ürünlerin taklit edilmesi ya da onlara izin olmadan erişilmesi engellenebilir.

Üç boyutlu bir resmetme tekniği olan hologram marka ve kuruluşların, üretmiş oldukları kendilerine özgü ürünlerin korunma altına alınmasını sağlar. Hologram markanın değerini artırdığı gibi markaya büyük bir güvenlik sağlamış olur. Hologram sayesinde taklidin önüne geçilebilir. Oldukça düşük maliyetli bir yöntem olduğu için de markaya maddi anlamda büyük bir avantaj sağlar.

İlk kez 1947 senesinde Gabor tarafından ortaya atılan bir fikir ile geliştirilen hologram, günümüzde paralarda, kimlik kartlarında, askeri kimliklerde, ehliyet ve pasaportlarda, diplomalarda ve piyango biletleri üzerinde kullanılabilir. Ayrıca korsan üretimin önüne geçilmesi için orijinal bilgisayar oyunları, müzik cd’leri ve bu tip telif hakkı barındıran ürünler de hologramın kullanım alanları arasında yer alır.