İslami Ölü Yıkayıcı: Gassal Nedir?

blank
gassal nedir, gassal ne demek, gassal anlamı nedir

Kesinlikle saygı duyulması gereken meslekler arasında yer alan toplumda birçok kişinin cesaret bile edemeyeceği meslek gassal nedir? Gassal kelime anlamı olarak ölü yıkayıcı anlamına gelir. Gassallar meslek hayatlarının büyük bir bölümü gasilhane adı verilen ölülerin yıkandığı alanda geçirir. Gassal olan kişiler genellikle camilerin cenaze yıkama bölümünde ya da hastanelerin cenaze yıkama bölümünde çalışır. Gassal olmak isteyen kişilerin soğuğa dayanıklı olması gerekir çünkü çalışma ortamları son derece soğuktur.

Gassallar Ne İş Yapar?

Gassallar ölen kişilerin toprağa gömülmeden önce yapılması gereken temizliklerinden sorumlu olan kişilere verilen isimdir. Gassallar cenazeleri yıkar ve ardından cenazenin yapılması gereken temizliklerini gerçekleştirerek cenazeyi kefenler. Son derece cesaret gerektiren gassallık her gün çok sayıda ölü yıkayıp temizlemeyi gerektirir. İslam dininde gassal İslam’ın şartını yerine getiren kişidir çünkü İslama göre ölülerin yıkanması farzdır. Bu yüzden gassalların bu işi para için değil, dini görevlilik olarak yapması gereklidir. Gassalların güvenilir olması önemlidir. Ölü yıkama işlemi İslami kurallara uygun şekilde yapılmalıdır.  Gassal ölü yıkama işlemine başlamadan önce besmele çekmeli ardından ölüye abdest aldırarak tüm vücudunu yıkayıp kurulamalıdır. Dine göre erkek ölüleri erkek gassal kadın ölüleri ise kadın gassallar yıkamalıdır. Ölü yıkama işlemi sırasında yıkama ortamında gassal ve ölü dışında herhangi birisinin bulunması İslam açısından uygun görülmez.

Nasıl Gassal Olunur?

Gassal olmak isteyen kişiler en az lise mezunu olmalıdır. Bununla birlikte gassal olabilmek için mutlaka Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS sınavına girilmesi ve istenen puan türünün elde edilmesi gerekir. Gassal olmak isteyen kişiler sınav sonrası açılan kadrolara başvuru yaparak sonucu bekleyebilir. Ülkemizde her yıl her il ve ilçede gassal alımları gerçekleştirilmektedir. Ancak gassallık mesleği için başvuru sayısı fazla olduğu için KPSS puanı yüksek olan kişilerin seçilme şansını da artıracaktır. Ayrıca imam hatip lisesi ve ilahiyat fakültesi mezunlarının gassal alımlarında önceliği bulunur. Gassal olmak itseyen kişiler Diyanet ve MEB işbirliği ile hazırlanan Gassallık kurslarına giderek ölü yıkama dışında afet anlarında cenaze defin işlemleri ve köylerde kadın cenazelerinin yıkanmasında yaşanan sorunların giderilmesi gibi ekstra konularda da eğitim görebilir.