Bağırsak Dostu: Gaps Diyeti Nedir?

gaps diyeti nedir, gaps diyeti ne demek, gaps diyeti nasıl yapılır

Bağırsak sağlığını korumak için uygulanan, oldukça katı ve bol yasaklı bir diyet türü olan gaps diyeti nedir? Gaps diyeti son günlerin en çok konuşulan diyet programlarından biri. Özellikle katı kuralları ve yasakları ile gündeme gelen bu diyet ile kilo vermenin yanı sıra birçok hastalığa karşı önlem alma ve hastalıkların tedavisini sağlama mümkün. Yazımızın devamında gaps diyeti ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Gaps Diyeti Nedir? Gaps Diyeti Nasıl Yapılır?

Gaps diyeti bağırsak sağlığını koruyup destekleyerek kişinin hem ideal kilosuna ulaşmasını hem de sağlığını korumasını sağlayan bir beslenme biçimi. Gaps diyetinin amaçları, bağırsak florasını düzene sokmak, bağırsaklardaki bakteri dengesini düzenlemek, hasarlı ve yaralı bağırsak dokusunu iyileştirmektir. Gaps diyetinde işlenmiş gıdalar tamamen diyet dışındadır. Çünkü bu besinler patojen bakterileri ve mantarları besler, bağırsaklarda nörotoksin üretir. Gaps diyetinin en temel besinleri bağırsak sağlığını destekleyen probiyotik ve fermente yiyeceklerdir.

Bağırsak ve Psikoloji Sendromu anlamına gaps kelimesinden türetilen gaps diyeti kilo vermek isteyenlerin yanı sıra otizm, dikkat dağınıklığı, dispraksi, depresyon, şizofreni, bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi rahatsızlıkları bulunanlara da önerilen bir diyettir. Ayrıca tourette sendromu, gut, yeme bozuklukları, disleksi rahatsızlığı olan kişilere de gaps diyeti önerilir.

Gaps Diyetinin Aşamaları

Gaps diyetinin üç aşaması vardır.

1 . Giriş Aşaması: Eliminasyon (Arınma) 

En zor aşama olan giriş aşaması da kendi içerisinde 6 aşamaya ayrılır. Bu aşamalarda diyete sırası ile ev yapımı kemik suyu, probiyotik gıdalar ve zencefil suları, ev yapımı yoğurt , pişmemiş organik yumurta sarısı, sebze, et veya balık, avokado, fermente edilmiş sebzeler, ızgara ve kavrulmuş etler, soğuk preslenmiş zeytinyağı, sebze suyu gibi besinler eklenir.

2 . Bakım Aşaması: Tam GAPS Diyeti

1,5–2 yıl sürebilen tam gasp aşamasında organik taze et, sığır yağı, don yağı, kuzu yağı, ördek yağı, çiğ tereyağı ve ghee gibi hayvansal yağlar, balık, kabuklu deniz ürünleri, kefir, ev yapımı yoğurt ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar ve sebzeler diyetin ana besin ögeleridir.

3 .Yeniden Giriş Aşaması: GAPS diyetinden çıkış aşaması

Bu aşamada kişi diyetten yavaş yavaş çıkmaya hazırlanır ve beslenme programındaki besinleri, normal zamanlarda tükettiği besinler ile değiştirir.