Fezleke Nedir?

blank
Fezleke Nedir, Kimler Fezleke Hazırlayabilir, fezleke çeşitleri

Fezleke Nedir?

Özellikle siyaset ile ilgili haberleri izlerken sıkça duyduğumuz, toplum ile olan ilişkilerde günlük hayatımızda da karşımıza çıkabilen fezleke nedir? Fezleke herhangi bir kararın ya da problemin kısa ve öz olarak anlatılmasına denir. Fezleke ile alınan karar ya da meydana gelen problem ile ilgili kısaca bilgi verilmesi amaçlanır. Hukuk ile ilgilenenlerin, hakim ve müfettişlerin sıkça kullandığı bir kelime olan fezleke genellikle hukuk alanını ilgilendirir.

Fezlekenin amacı anlatılmak istenen şeyin kısa ve öz ancak ayrıntıları da verecek şekilde hazırlanmasıdır. Karar, konu, sorun ya da olay en sade hali ile ve en kapsamlı hali ile, özü hiçbir şekilde değiştirilmeden anlatılmalıdır. Müfettiş ya da soruşturma kurulları tarafından idari soruşturma açılan kişi ya da kurumlar ile ilgili düzenlenen raporlara da fezleke denir. Bu açıdan değerlendirildiğinde fezlekelerin hukuki bir olayın sonu ile ilgili değil, başlangıcı ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü fezlekeler olayların sonunda değil başlangıcında hazırlanır. Bir olay hakkında kanıtlar toplanır, ilgili kişilerin ifadeleri alınır ve ardından fezleke hazırlanır.

Fezleke Nasıl Yazılır?

Fezleke yazılırken ilgili olay hakkında tüm detayların sade bir şekilde verilmesine önem verilmelidir. Eğer bir suç üzerine fezleke hazırlanıyorsa suç unsuru, suçun işlendiği yer, suçun işlendiği tarih ve saat, suç ile ilgili deliller hiçbir eksik olmadan kapsamlı bir şekilde fezlekede yer almalıdır. Fezleke okunduğunda kafalarda kesinlikle soru işareti kalmamalı, her şey açık ve anlaşılır olmalıdır. Fezlekede suçlu bulunan kişinin kişisel bilgileri de yer almalıdır. Aile bilgiler, suçlunun ikametgah bilgileri fezlekenin içeriğinde bulunmalıdır. Fezleke, bir olay örgüsü içerisinde okuyan kişinin gözünde canlandırabileceği gibi aktarılmalıdır.

Siyasi alanda fezlekelerde ise eğer fezleke bir siyasetçi özelinde hazırlanmış ise, meclise ulaştırılır. Meclise ulaşan fezlekenin konusu milletvekilleri tarafından soruşturulması gereken bir konu ise incelenir ve eğer ceza gerektiren bir durum varsa ilgili milletvekilinin dokunulmazlığı kalkar. Ardından dokunulmazlığı kalkan milletvekilleri yargı önüne çıkarılır ve davaları sonuçlandırılır.

Fezlekeleri belli bir makama ve resmi bir kuruluşa ait olan kişiler hazırlayabilir. Ayrıca hukukçular, siyasi
partilere ait disiplin kurumları, savcılar  da fezleke hazırlayabilen kişiler arasındadır.