Et Yemeye Son : Vegan Beslenme Nedir?

vegan beslenme, vegan beslenme nedir, vegan beslenme nasıl olur

Son yılların popüler beslenme trendlerinden biri olan, doğa ve hayvan dostu beslenme biçimi, vegan beslenme nedir? Vegan beslenme, vejetaryen beslenme alışkanlığının bir üst seviyesi olarak görülebilir. Vejetaryen beslenen kişiler, yaşamlarından et ve et ürünlerinin tümünü çıkararak beslenme alışkanlıklarını geliştirirler. Vegan beslenen kişiler ise et ve et ürünleri ile birlikte, süt, bal, yumurta vb. gibi tüm hayvansal besinleri beslenme programlarından çıkararak yaşamlarını sürdürürler.

Vegan Beslenmenin Özellikleri

Vegan beslenme, bir beslenme türünden çok bir yaşam biçimidir. Temeli hayvanların sömürüsüne dayanan her türlü tüketim zincirini hayatımızdan çıkarmaya dayanır. Vegan beslenme felsefesi hayvanlara yapılan zulmün önüne geçmeyi amaçlar. Bu sebeple de beslenme zincirinden tüm hayvansal gıdaları çıkarmayı hedefler. Veganlar sadece beslenme alışkanlıklarında değil günlük yaşamlarında da vegan ürünleri tercih eder. Örneğin hayvanlar üzerinde test edilerek üretilen kozmetik ve bakım ürünleri, hayvanlar üzerinde denenen ilaçlar, kürk, deri gibi hayvanlar kullanılarak hazırlanan kıyafetlerin veganların yaşamlarında yeri yoktur.

Veganlar Ne Yer, Ne Yemez?

Vegan beslenen kişiler, et ve et ürünleri, süt, peynir, yoğurt, bal, yumurta, hayvansal yağlar gibi tüm hayvansal gıdalardan uzak durur. Peki veganlar hayvansal ürünlerde bulunan besin ögelerini hangi gıdalardan karşılar? Veganlar protein, B12 vitamini, kalsiyum gibi temel ihtiyaçlarını hayvansal gıdalar yolu ile karşılayamadıkları için sağlıklarını koruyabilmek adına daha dikkatli beslenmelidir. Vegan beslenenler bu tip vitamin ve mineral ihtiyaçlarını soya kıyması, tofu, kinoa gibi gıdalar yolu ile karşılayabilir. Veganlar için serbest olan yiyeceklerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Veganlar tüm sebze ve meyveleri rahatça tüketebilir.
  • Tüm tahıllar ve tahıllardan üretilmiş besinler veganlara serbesttir.
  • Fasulye, barbunya, bakla, nohut, soya, mercimek ve bezelye veganlar için önemli protein kaynakları arasında yer alır.
  • Veganlar hayvansal yağları tercih etmedikleri için daha sağlıklı olan soya, palmiye yağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı ve yer fıstığı gibi yağları tüketebilir.
  • Süt olarak badem sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütünü kullanabilirler.

Vegan beslenmek kalp ve damar sağlığından tutun, diyabet, kolesterol ve kan şekeri seviyesinin dengelenmesine kadar birçok alanda faydalı bir beslenme türüdür. Dengeli ve dikkatli bir şekilde uygulandığında hem sağlığınızı hem de doğayı ve hayvanları korumanıza yardımcı olur.