Sağlık ve Refah Merkezi: Ergoterapi Nedir?

ergoterapi nedir, ergoterapi ne demek, ergoterapi anlamı

Son yılların en çok talep edilen terapi merkezlerinden biri olan ve kişilerin hem sağlık hem de refah seviyelerini yükseltmeyi amaçlayan ergoterapi nedir? Bir sağlık birimi olan ergoterapi kişilerde doğumda ya da sonrasında oluşan bazı problemleri iyileştirip geliştirmek üzerine kurulu bir terapi merkezidir. Doğum ile birlikte gelen sakatlık, kazalar, hastalıklar, gelişimsel gecikmeler ya da yaşlanma ile meydana gelen mental bozukluklar ergoterapinin konusu içerisindedir.

Ergoterapi Nedir? Ergoterapinin Faydaları Nelerdir?

Ergoterapi kişilerde meydana gelen mental, duyusal, duygusal, bilişsel ya da sosyal – fiziksel beceri bozukluklarını geliştirip iyileştirmek amacı ile kurulmuş sağlık merkezleridir. Ergoterapi ile yaşamlarında problem yaşayan kişilerin günlük aktivitelerine katılım oranlarının artırılması amaçlanır. Ergoterapi ile birlikte kişiler bozukluklarını iyileştirerek kazandıkları yetenekleri günlük yaşamlarına entegre edebilirler. Pediatri, çocuk/yetişkin psikiyatri, nöroloji, romatoloji, fizik tedavi gibi birçok farklı alanda çalışan ergoterapi, kişilerin rehabilite ederek onların günlük hayata uyum sağlayabilmesine yardımcı olur.

Ergoterapi merkezlerinde çalışan uzman kişilere ergoterapist adı verilir. Ergoterapistler hastalar ile bire bir çalışabildikleri gibi grup ve topluluk çalışmaları da uygulayabilir. Ergoterapistler bu mesleği icra edebilmek için tıbbi, sosyal davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanında geniş bir eğitimden geçer.

Ergoterapi ile birlikte kişilere uygulanan terapiler genellikle doğumdan ya da herhangi bir sağlık probleminden kaynaklı yapı ya da işlev bozukluğu olan kişiler ile gerçekleşir. Amaç bu kişilerin toplumdan dışlanmasını engellemek, onların yaşam faaliyetlerini artırmaktır. Bunu gerçekleştirebilmek amacı ile kişilere  fiziksel, duygusal, veya bilişsel  yetenekleri artırıcı aktiviteler ve terapi yöntemleri uygulanır. Aktiviteler sayesinde kişilerin yeterliliği artırılır, toplumsal katılımı artırılarak hastaların günlük hayata transfer edebilmeleri amaçlanır. Terapiler boyunca kişiler sürece aktif olarak dahil edilir. Terapi ve aktivite yöntemleri kişilere göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin çocuk terapilerinde daha çok oyunsal aktiviteler uygulanır. Terapi yöntemleri değişkenlik gösterebileceği gibi iyileşme süreçleri de kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Ergoterapi birçok farklı kamu, özel ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği içerisinde ilerler. Ev, okul, fabrika, sağlık merkezleri, iş merkezleri, huzur evi, rehabilitasyon merkezleri, hastane ve adli kurum gibi kuruluşlar bu kuruluşlar arasında yer alabilir.