E-Spor Nedir?

E-Spor Nedir

Rekabetin ve kazanma güdüsünün kapıştığı oyun oynama etkinliklerini herkes sever, peki ya e-spor nedir? E-spor en temel tanımıyla elektronik spor kavramının kısaltılmış hâli. Özellikle Amerika ve Avrupa’daki bazı ülkelerde oldukça popüler. Bu popülarite etkisini ülkemizde de göstermeye başladı. Dünyayı kasıp kavuran e-spor kavramı, ün yapmış pek çok markanın da bu yönde takımlar kurmasına sebep oldu.

Bilgisayar oyuncularının organize olarak mücadele verdiği e-spor oyunları oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Dota, League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Overwatch ve Heartstone gibi önemli örnekler büyük ilgi görüyor. 2000’li yılların başlarından itibaren ödüllü turnuvalar ivme kazandı. Hem oyun oynamayı hem de gelir elde etmeyi kim istemez? E-spor türleri tam da bu isteğe hizmet ediyor. Fakat oldukça fazla vakit harcamak ve gerçek bir profesyonele dönüşmek şart.

E-Spor Nasıl Oynanır?

Modern çağın yeni dinamikleri arasında gösterilen e-spor sisteminde oyuncuların hepsi eşit şartlara sahiptir. Oynanan oyunlar ‘ücretsiz’ ya da ‘oynamak için öde’ modeline sahip olabilir. Oyun içinde kullanıcılara avantaj sağlayan oyun içi satın alımlar, e-spor turnuvalarının kapsamında değildir. Bu sporun gerçekleştirilebilmesi için oynanan oyun, profesyonel rekabete yakın olmalıdır. Oyna, hırs yap ve kazan… Eğlencenin keyfinden bahsetmiyoruz bile.

Nasıl E-Sporcu Olunur?

Amatörlükten profesyonelliğe uzanan yol çok fazla merdiven içeriyor… Basamakları tek tek çıkarken sanırlı olmak şart. Profesyonel oyuncuların bilgisayar temelli geçmişleri genellikle 16 yaşından itibaren başlıyor. E-spor temelde diğer sporlardan farklı değil. Disiplinli, sıkı ve sistematik çalışmak gerekiyor.

Profesyonel bir oyuncu olmak için oyununuzu seçin. Motivasyonunuzu yükseltecek ödülleri inceleyin ve kendinizi telkin edin. Düzenli olarak pratik yapmayı unutmayın. Bilek kaslarınız gibi zihinsel reflekslerinizin de hızlanması şart. Hem kendinize hem de ekipmanlarınıza yatırım yapın. Sıkı karşılaşmalarda ekipmanlarınız sizi yarı yolda bırakmamalı… Klavye, fare ve monitör seçiminize özen gösterin. Topluluklara katılın ve turnuvalara hazırlanan takımlara girmeye çalışın.

E-spor yapan kişilerin profesyonel oyuncu lisansı alabileceğini biliyor muydunuz? Bunun diğer sporlardan pek farkı yok demiştik. T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı 2014 yılından bu yana ücretsiz olarak e-sporcu lisansı veriyor. Profesyonel bir gamer olmak istiyorsanız lisansınızı erkenden edinmeye çalışın.