Hayatta moralinizi sıkan şeyler varsa yahut üzgünseniz vücudunuz dopamine ihtiyaç duyar, peki dopamin nedir? Motivasyon durumunda kesinlikle olması gereken bu hormonun çok salgılanması ise tehlikeli durumlara sebebiyet verebiliyor. Peki internette sıklıkla en çok aranan kelimeler arasındaki, dopaminin mutlulukla arasında nasıl bir bağ vardır?
Bilimsel açıdan C2H11NO2 şeklinde adledilen dopamin, beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlar. Beynimizdeki haz alma ve keyif duygusundan dopamin sorumludur. Çok sevdiğiniz bir şeyi tükettiğinizde yahut yaptığınızda beyninizde dopamin salgılanmaya başlar ve bunun tekrarında yeniden eyleme geçmeniz için uyarılırsınız. En önemli özelliği budur fakat başka fonksiyonları da mevcuttur. Mutluluk ve keyif hormonu olarak da bilinen bu kimyasal madde; hareket edebilme, öğrenebilme, konsantrasyon bütünlüğü gibi günlük işlerde hayati öneme sahip eylemlerin oluşmasında en önemli rolü üstlenir.
DOPAMİN FAZLALIĞI SAKINCALI MIDIR?
Dopamin insan vücudu için çok önemli bir şekilde hayati bir hormondur. Haliyle eksik ve fazla olması durumunda çeşitli hastalıkların meydana çıkması olasıdır. Dopaminin fazla olduğunda en sık ve şiddetli görülen durum bağımlılıktır. Uyuşturucu ve sigara tiryakiliği sonucu hali sık salgılanan dopamin, insan vücudunu yaptığı şeyi tekrarlamasına ve neticede bağımlılık yapmasına sebep olur. Aşırı keyif ve mutluluk durumu, hareket halinde meydana gelen zorlanma durumu ve halüsinasyon gibi belirtiler malesef dopamin çokluğunda vücutta kendini gösteren en net belirtilerdir.
DOPAMİN EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIĞI TETİKLER?
İnsan vücudunda Dopamin eksikliğinde en sık görülen hastalık ‘Parkinson’dur. Bu hastalığın en önemli belirtisi vücudun kısmi bölgelerinde seyreden titreme ve hareketlerde görülen aksaklıklardır. Titremeyle beraber görülen diğer bir belirti de dikkat noksanlığı ve konsantrasyon eksikliğidir. Öte yandan, Parkinson hastalığı dışında şizofreni durumu ve depresyon da bu dopaminin beyinde eksikliği durumunda meydana gelen başlıca hastalıklardan bir kısmıdır. Haliyle vücuttaki dopamin noksanlığının sinir sistemine çok büyük zarar verdiğini kanıtlanmıştır.
DOPAMİN HORMONU NASIL ARTTIRILABİLİR?
İnsan vücudundaki yapıcı kalıtsal hasarları beraberinde getiren bu Dopamin hormonunu aşırıya kaçmadan vücudumuzda doğal yöntemlerle nasıl arttırabiliriz?
Dünya üzerinde çeşitli bilim insanlarının araştırmalarına göre egzersiz ve spor yapmak bu bağlamda en etkili ve kısa vadede sonuç alabileceğimiz bir yöntem. Öyle ki yararlarından sürekli bahsedilen egzersiz ve spor, insan vücudunda dopamin hormonunun salgılanması konusunda çok önemli bir faktördür. Öte yandan sağlıklı ve düzenli beslenmek, yeterince C vitamini almak ve güneş ışığından yararlanmak (B vitamini için gerekli) vücudumuzdaki dopamin miktarını arttırır ve insanın kendisini daha mutlu ve zinde hissetmesini sağlar.