Dijital Vatandaşlık Nedir?

Son yıllarda sıkça duyduğumuz kavramlardan biri de: Dijital vatandaşlık. Peki dijital vatandaşlık nedir hayatımızda ne gibi etkileri vardır? Dijital vatandaşlık tam olarak ne demek? İşte o detaylar.

Dijital Vatandaşlık

Teknolojinin gelişmesi hayatımızın birçok alanında değişikliklere yol açtı. Biliyoruz ki bu gelişmeler bazı alanlarda işlemlerin yapılmasını hızlandırdı ve kolaylaştırdı. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte resmi işlemler, eğitim, sosyal ilişkiler, üretim gibi alanlarda bilgi ve teknolojiyi doğru ve etkin kullanan bireylere dijital vatandaş denilmektedir. Dijital vatandaş olan kişinin neler yapması gerekiyor, görevleri var mı? Derseniz cevabımız tabi ki evet olur.

Dijital Vatandaş Ne Yapar?

Dijital vatandaşın ne gibi özelliklere sahip olduğu, teknoloji nasıl etkin ve doğru bir biçimde kullandığını gelin hep beraber inceleyelim.

  • Dijital vatandaş dijital ortamlarda iletişim kurabilir.
  • E-devlet uygulamalarını kullanabilir.
  • Dijital ortamlarda alışveriş yapabilir, üretim yapabilir.
  • Dijital ortamda başkalarının haklarını gözetir, eğitimler alabilir. Etik davranır.
  • Sende bunları okuduktan sonra kafa sallayıp evet diyorsanız bizdensin.

Tabi ki teknolojinin gelişimi ile birlikte çoğu işlem artık bilgisayarlar ve internet aracılığıyla yapılıyor. Biliyorsun ki bu gelişmeler beraberinde yeni kavramların oluşumuna sebep oldu. Bu kavramlardan biri de biraz öncede bahsettiğimiz dijital vatandaşlık. Dijital vatandaşlığın boyutlarından bahsetmeden geçemeyiz. İşte o boyutlar:

Dijital Vatandaşlık Boyutları

  1. Dijital Erişim: Sende biliyorsun ki artık internet hayatımızın tam merkezinde yer alıyor. İnternet hakkına da herkes sahip. Cinsiyet, ırk, yaş, fiziksel özellikler gibi faktörler fark etmez herkesin bu haktan yararlanma olanağı vardır. Herkes dijital ortamda kendine yer bulabilir, erişim sağlayabilir.
  2. Dijital Ticaret: Bu madde için bazı şartlar gerekiyor. Ne demek mi istiyoruz? Şöyle açıklayalım: Dijital ortamda satma ve satın alma işlemlerini gerçekleştirmen için bunları yapacak yeterliğin olması gerekiyor.
  3. Dijital İletişim: İletişimin elektronik araçlar ile gerçekleşmesi anlamına gelir. Yani senin herhangi birine mail atman, cep telefonu ile konuşman, anlık mesajlaşma uygulamaları ile mesaj göndermen gibi.

Bunların dışında 6 tane daha boyut vardır. Okuryazarlık, etik, kanun, haklar ve sorumluklar, sağlık ve güvenlik boyutları.