Geleceği Olan Meslek: Desinatör Nedir?

desinatör nedir, desinatör ne demek, desinatör ne iş yapar

Tekstil, ürün ve giysi tasarımı gibi farklı sektörlerde çalışma alanına sahip ve son yıllarda oldukça revaçta bir meslek olan Desinatör Nedir? Desinatör; desen tasarımı yapan ya da deseni çizen kişi anlamına gelen bir kelimedir. Grafiker ile karıştırılmaması gereken bu meslek dilimize İngilizce designer kelimesinden geçmiştir.

Desinatör Ne İş Yapar?

Desinatör mesleğini icra eden kişiler bir ürün ya da kıyafetin tasarımını desenini çizer. Kendi içerisinde çok farklı dallara ayrılan desinatörlüğün en çok bilinen dalları; halı dokuma, tekstil, tişört baskı, emprime baskılı ürünler gibi dallarıdır. Desinatör olan kişiler sektörde çok farklı alanlarda çalışabilirler. Başta tekstil sektörünü hedef alan mesleğin en önemli dallarından biri moda sektörüdür. Günümüzde moda dünyasında birçok firma kalifiye desinatörlere ihtiyaç duymakta ve bu kişilere istihdam sağlamaktadır.

Desinatörler çalıştıkları firmanın çalışma prensipleri doğrultusunda araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak çalışmalarını sürdürür. Bununla birlikte işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine , mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun çalışmak zorundadırlar. Desinatörlerin iş tanımı; günlük iş planı ve iş organizasyonu yapmak, farklı çiçek, geometrik, etnik, anlatım vb. tekstil desenleri oluşturmak, renk ayrımı yapmak ve özgün tasarımlar yaratmaktır. Ayrıca hazır giyim ürünleri tasarlamak, ev tekstili ürünleri tasarlamak, mesleki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak da desinatörlerin iş tanımı arasında yer alır.

Desinatör Olmak için Hangi bölümü Okumak Gerekir?

Desinatör olmak isteyen kişilerin üniversitelerin ya da meslek yüksek okullarının güzel sanatlar fakültelerinden mezun olmaları gerekmektedir. Ayrıca bu okulların tekstil tasarım bölümlerinden mezun olanlar da desinatör olabilir. bu iki bölümden mezun olan öğrenciler daha sonra seçmiş oldukları alana göre kariyerlerini yönlendirebilirler.

Desinatör olmak isteyen ancak yukarıdaki okullardan mezun olmayan kişiler isterlerse üniversite dışı kurs ve eğitimlere katılarak desinatörlük sertifikası alabilir. Desinatör olmak isteyen kişiler tüm bu şartlar dışında ayrıca Photoshop, İllustrator, Corel, Neographics gibi farklı tasarım programlarını  çok iyi bir şekilde bilmeli ve kullanabilmelidir. Bu tip şartları yerine getiren adaylar sektörde kısa sürede iş bularak kariyerlerini desinatör olarak rahatça sürdürebilir.