Her 5 Kişiden 1’inde! Demans Nedir?

blank
demans nedir ve neden olur, demans hastaları tedavi yöntemleri

Demans, halk arasında bilinen adı ile bunama çağımızın en önemli hastalıklarından biri. Bellekte ve düşünme yetisinde meydana gelen zayıflama ile kendini gösteren genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan demans nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.

Demans Nedir? Neden Olur?

Demans beyin fonksiyonlarını etkileyen bozuklukların sebep olduğu bir grup semptomdur. Beyin işlevlerinde meydana gelen bozulma anlamını taşıyan demans, beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk anlamına gelir. Demans hastaları günlük hayatlarında yaptıkları iş ve eylemleri yerine getirmekte zorlanabilir. Örneğin yemek yemek, kıyafetlerini giyip çıkarmak demans hastaları için güçtür. Alzheimer hastalığından ileri gelen demans beyindeki daralmış ya da tıkanmış atardamarların kandan ve oksijenden yoksun kalması ile meydana gelir.

Demans Belirtileri

  • Bellekte sorunlar, bellek kaybı, hafıza problemleri, unutkanlık
  • Zihin bulanıklığı
  • Ruh halinde meydana gelen ani değişimler
  • Kendini güvensiz hissetme
  • Konuşmakta doğru sözcükleri bulmakta güçlük çekme
  • Günlük normal işleri yerine getirememe
  • Olayları, konuşulanları, hikayeleri takip etmede zorluk yaşama
  • Kişilerin isimlerini, yüzlerini unutmaya başlama
  • Sık sık kaybolma, yolunu kaybetme

Demans genellikle ileri yaşlarda görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte erken yaşlarda da gözlenebilir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte beynin sebep olduğu sinir hücresi harabiyeti sonucu meydana gelir. Demans genellikle kansızlık, B12 vitamini eksikliği, folik asit eksikliği, hipotiroidizm gibi tiroid fonksiyon bozuklukları gibi sebeplerden kaynaklanır.

Demans Tedavisi Nasıldır?

Demans hastalığının tedavi edilebilmesi için öncelikle altında yatan sebebin ortaya çıkması gereklidir. Hastaya çıkan sebebe uygun bir şekilde tedavi yöntemi uygulanır. Uygulanan tedavi hastada anlamlı bir düzelmeye hatta iyileşmeye sebep olabilir. Demans tedavilerinde tedavi hastanın semptomlar ile başa çıkabilmesini sağlamak üzerinedir. Hastanın çok iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Hasta iyi bir yerde oturmalı, üzeri sürekli temiz ve bakımlı tutulmalıdır. Hastanın beslenmesi tedavi sürecinde son derece önemlidir. Demans için kullanılan ilaçlar demans belirtilerini azaltabilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Ancak bu süreçte ilaç kullanımı kadar hastanın rahat etmesi ve güvenliğinin sağlanması ilk dikkat edilmesi gerekendir. Hastanın fiziksel ve ruhsal sorunlarına destek olunmalı, gerekirse bir yardımcı yada hasta bakıcı temin edilerek hastanın sürekli yanında olması sağlanmalıdır.